Csodát tett az IMF-hitellel Lettország

2012.11.26. 20:11

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság üdvözölte a gazdasági válságból való kilábalásra tett lettországi intézkedéseket, de felszólította a balti országot, hogy ne a legszegényebbekkel fizettesse meg a megszorítások árát.

"A legutóbbi makrogazdasági fejlemények lenyűgözőek voltak, és arról tanúskodnak, hogy Lettország sikeresen használta fel a pénzügyi segélyprogramot arra, hogy gazdasági reformokat vezessen be" – állapította meg az Európai Bizottság az unió és az IMF ellenőrző küldöttségének rigai látogatása után hétfőn nyilvánosságra hozott közleményében.

A rigai kormány 7,5 milliárd eurós készenléti hitel-megállapodást kötött az IMF–EU párossal 2008 karácsonyán, cserébe rendkívül szigorú takarékossági intézkedéseket hajtott végre.

Az Európai Bizottság szerint Lettország gazdasági növekedése idén várhatóan 4,3 százalékos lesz. Az IMF idén 5 százalékos GDP-növekedést vár Lettországban. A nemzetközi pénzintézet azonban hangsúlyozta: félő, hogy a takarékosság egyes területeken túl messzire megy, míg az EB azt hangsúlyozta, hogy több figyelmet kell fordítani a legelesettebbek szociális támogatására, a jogrendszer erősítésére és arra, hogy javítsák az állami és önkormányzati vállalatok irányítását.

"A költségvetési kiadások csökkentése és a garantált minimális támogatás decentralizálása negatív hatást gyakorolhatnak a lakosság legsérülékenyebb részére" – vélte az IMF. "A Világbank most készülő tanulmánya után ezeket az intézkedéseket felül kell vizsgálni, és olyan reformokkal kell helyettesíteni, amelyek javítják a munkára való ösztönzést és szavatolják a társadalombiztosítás megfelelő szintjét" – tette hozzá a nemzetközi pénzügyi szervezet.

A 2 millió lakosú volt szovjet köztársaság célja, hogy 2014-ben bevezesse az eurót. Az EU-tag Lettország 2008-2009-ben történelmének legsúlyosabb válságát élte át, hazai összterméke 25 százalékkal csökkent.