Húshiány van Kapuváron

2012.11.26. 08:55 Módosítva: 2012.11.26. 08:58

Húsáruházat nyit a kapuvári önkormányzat, mert a Kapuvár Hús Zrt. felszámolása miatt a  Fő téri mintabolt bezárása húsellátási gondokat okozott a városban - írta a Kisalföld  hétfői száma.

A csütörtökön nyíló húsáruházat a kapuvári önkormányzat saját cégén keresztül üzemelteti. A Kapukom Kft. ügyvezetője, Németh D. László  a lapnak elmondta: az üzletbe döntően a régióban tevékenykedő termelők szállítják termékeiket. A választékban sertés-, marha- és baromfitermékek lesznek, kiegészítve némi fűszerrel és tésztafélével. Az üzlet régi munkatársai közül négyen továbbra is vállalták a munkát, mostantól városi alkalmazottként - tette hozzá.

A cég telephelyét és egyes vagyontárgyait a Győri Városi Bíróság zár alá vette múlt héten, annak ellenére, hogy a kormány korábban kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lezárást azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi "felelőtlen garanciavállalások" miatt.

Nem csak a Kapuvári Hús, hanem a teljes magyar húsipar bajban van. A húsosok csapdahelyzetben vannak: a dráguló takarmányok miatt durva áremelésre kényszerülhetnek, ami csökkenti a forgalmukat, vagy megpróbálják lenyelni az újabb veszteségeket, kérdés, erre lesz-e pénzük. A csodafegyvert az áfacsökkentésben látnák, a kormány inkább a fordított áfát forszírozza, amit viszont kifejezetten károsnak tartanak az érintett cégek, holott a szektorban is súlyos tízmilliárdok tűnnek el a feketegazdaságban.  • Hírek
  • Hírek