no

Nyomoznak a marhára festett hús miatt

2012.11.26. 06:38 Módosítva: 2012.11.26. 06:38

Rendőrségi eljárás indult a Svédországba exportált, illetve Magyarországon is értékesített hamis marhaszeletek miatt – értesült a Magyar Nemzet az élelmiszerbiztonsági hatóságtól. Arról az Index adott először hírt, még októberben, hogy magyar eredetű színezett, marhaként eladott sertéshús bukkant fel Svédországban. Később Szlovákiában és egy magyar nagykereskedelmi raktárban is felbukkant hamis magyar hús.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt az információt kapta az európai gyorsriasztási rendszeren keresztül, hogy az élelmiszerfestékkel színezett disznóhúst értékesítő Filetto Kft. krakkói beszállítója nem szerepel a lengyel nyilvántartásban, tehát a szállítmány illegális forrásból származik – írja a Magyar Nemzet.

Bár korábban felröppent az a hír, hogy a Szlovákiában talált hasonló hamisítványok a svéd áruval közös forrásból származnak, ez a lap információi szerint eddig nem nyert bizonyítást.

Az ellenőrök eközben tovább keresik az esetleg még belföldi forgalomban lévő hamisítványokat. A szakemberek egy gasztronómus segítségével azt is megvizsgálták, hogy sütés közben mennyire felismerhető a hamisított termék, milyen árulkodó jelek lehetnek a fogyasztók segítségére, akár otthon esznek marhabélszínt, akár étteremben fogyasztják. A tapasztalatokról a Nébih Facebook-oldalán is beszámoltak.