Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Újabb mélyponton a kiskereskedelem

2012.11.26. 09:19 Módosítva: 2012.11.26. 09:22

A kiskereskedelmi értékesítés volumenének csökkenésében – hasonlóan az előző hónaphoz – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése  volt meghatározó - közölte a KSH. Viszont folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése.

Szeptemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,1 százalékkal, az év első kilenc hónapjában 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. szeptemberben 717 milliárd forint, az első kilenc hónapban 5983 milliárd forint értékű forgalom keletkezett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene szeptemberben 3,7, az év első kilenc hónapjában 0,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene szeptemberben 3,3, az első kilenc hónapban 2,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Szeptemberben a legnagyobb mértékű visszaesés (11,3 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett.

A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben  (2,8 százalék) is. Ugyanakkor forgalomnövekedés volt tapasztalható a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül a  használtcikk- (8,3 százalék), az  illatszer- (7,1százalék), a  textil-, ruházati és lábbeli-  (5,2 százalék), a  gyógyszer-, gyógyászatitermék-  (2,9 százalék), valamint az  iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (0,6 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés a  csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (22,6 százalék).Tovább csökkent – a magas üzemanyagárak mellett – az  üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások szeptemberben 3,1, az első kilenc hónapban 3,0 százalékkal mérséklődtek.

Az  előző hónaphoz mérten szeptemberben – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,7 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé gyakorlatilag stagnált, az üzemanyag-kiskereskedelemé 0,8 százalékkal nőtt.