A Hankook is jó multi lesz

2012.11.27. 07:29

A hatodik stratégiai megállapodást írják alá ma a Parlamentben a kormány és nagyvállalatok közötti együttműködésről: ezúttal a Hankook Tire Kft.-vel köt partnerségi egyezményt a kabinet.  Az eseményen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Lee Sang Il, a gumiabroncsokat gyártó cég ügyvezető igazgatója.  A kormány eddig a Coca-Colával, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, valamint a Magyar Suzuki Zrt.-vel kötött stratégiai megállapodást.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár szeptember elején azt mondta, a közeljövőben mintegy negyven megállapodás megkötését tervezi a kormány, havonta négy-öt, legfeljebb hat megállapodást írhatnak alá. Azt szeretnék elérni, hogy ezek az alapvetően külföldi tulajdonú és exportra termelő cégek "még jobban, még biztosabban, még kiszámíthatóbban érezzék itt magukat Magyarországon", és hogy az itt megtermelt nyereségük minél nagyobb részét újra itt fektessék be - mondta akkor Szijjártó. Orbán Viktor korábban több beszédében hangsúlyozta, szerinte vannak jó multik és rossz multik Magyarországon, a jó multik nem csak piacot akarnak itt.

Hidvéghi Balázs, az NGM külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára nemrégiben azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy számos céggel tárgyalnak, de nem mindegyikkel születik ilyen megállapodás. A megállapodások tartalma nem ismert, a Coca Cola mindenesetre például éppen a héten jelentette be, ezután csak magyar almát vásárol.