Hatmilliárdos tőkével jönne létre a webbank

2012.11.27. 07:37

Hatmilliárd forinttal jönne létre a webbank, a tőke felét az állam, felét a civilek adnák, írja a Magyar Nemzet.  A lap keddi száma szerint a pénzintézet akár már jövő nyár előtt felállhat.  Körtvélyessy László, a bankalapításért felelős miniszteri biztos a lapnak elmondta: a bankot azután alapíthatják meg, hogy a nemzetgazdasági tárca elfogadta a társaság üzleti tervét, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) is hozzá kell járulnia az új szereplő piacra lépéséhez.

A kidolgozás alatt álló koncepció szerint a bank 51 százalékban civil, 49 százalékban állami tulajdonban lesz. A pénzintézet tőkéje a tervek szerint hatmilliárd forint lenne, de a megalakuláshoz ennek a fele is elegendő, amelyet az állam biztosít majd.  A saját tőke másik felét a civilek a megalapítást követően, az elképzeléseik szerint kevesebb mint fél év alatt gyűjtenék össze. A Webbank Tőketársaság Zrt. bejegyzése már januárban megtörtént. A Hiteltársulás nonprofit szerveződés, mely  2011. október 6-án indult. "Célja a beszerzési társulásokhoz hasonlóan összegyűjteni a frank és devizahitelesek igényeit és kedvező hitelt szerezni a közösség tagjainak."

"A civil irányítás, az állammal kötött stratégiai szövetség és az internetre optimalizált működés jelentős versenyelőnyt biztosít a hagyományos magyarországi bankokkal szemben", áll az alakuló szervezet honlapján. Doubrovszky György, a webbank egyik ötletgazdája, a Hiteltársulás civil szövetség szervezője a lapnak elmondta: a szükséges összeg tekintetében derűlátásra ad okot, hogy a civilek kezdeményezéséhez már több mint 3700 magánszemély csatlakozott. Ők - a szándéknyilatkozatok szerint - közel 25 milliárd forintnyi megtakarítást helyeznének el az új pénzintézetben. A kezdeményezéshez több mint kétezer vállalkozó is csatlakozott, közel 74 milliárd forintos éves forgalommal.