no

OECD: Magyarország jövőre is visszaesik

2012.11.27. 12:49

Az OECD szerint a magyar GDP 2012-ben 1,6 százalékkal csökken. Jövőre az év elején még folytatódik a recesszió, és a csak második félévben kezdődő növekedés hatására éves szinten még mindig 0,1 százalékos visszaesés lesz. A szervezet szerint csak 2014-ben fordulhat növekedésbe, méghozzá 1,2 százalékosba a magyar gazdaság.

A magas energia- és élelmiszerárak, valamint a az OECD szerint a vállalatok által áthárított új adók miatt az infláció számottevően emelkedett. Az inflációs várakozások meghaladják a 6 százalékot, ami kétségessé teszi a jegybanki inflációs cél teljesíthetőségét.

Folytatódott a pénzügyi kiigazítás, de a szervezet szerint a tervezett adócsökkentések pozitív hatásait  inkább negatívba fordították a kormány gazdasági aktivitást fékező intézkedései. Az előrejelzés ráadásul feltételezi az IMF–EU-párossal létrejövő megállapodást, amire a bankadóra tett igéret kkormányzati megszegése óta már alig van esély. Szerintük az IMF-megállapodás mihamarabbi megkötése kulcsfontosságú a növekedés szempontjából, mivel csökkenti az adósságfinanszírozási költségeket, javítja a befektetői bizalmat és támogatja a belföldi hitelezést.

Az OECD szerint az államháztartás GDP-arányos deficitje az idei 3 százalékról jövőre 2,7 százalékra csökken, és ezen a szinten marad 2014-ben is. A külső tagok által végigvitt jegybanki kamatcsökkentést rossz ötletnek tartják, szerintük további monetáris enyhítés csak akkor válik indokolttá, ha az infláció tartósan a jegybank inflációs célja közelébe mérséklődik.

A világgazdaság közben egyenetlen és óvatos kilábalás elé néz a következő két évben, az OECD tagállamainak együttes bruttó hazai terméke jövőre az idei évhez hasonlóan 1,4 százalékkal, 2014-ben pedig 2,3 százalékkal nőhet. Mindezekkel együtt ötévnyi válság után ismét rosszabbnak tűnik a világgazdaság állapota és nem lehet kizárni, hogy egyes országokban jelentősebb gazdasági visszaesés lesz, figyelmeztetett a szervezet. A rosszabb kilátások legfőbb okozója a bizalom hanyatlása, amely a hiányos és kevéssé hatékony gazdaságpolitika folyománya.