Sok múlhat a jó fűtésen

2012.11.27. 11:50
Az emelkedő energiaköltségek miatt mind fontosabb döntési szempont az ingatlanvásárlók számára, hogy milyen típusú fűtési rendszerrel rendelkezik a kiszemelt lakás vagy ház – derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci kitekintéséből. Mindez az árakban is megjelenik: egy korszerű fűtési rendszer érzékelhetően, akár 15-20 százalékkal is megdobhatja az ingatlan értékét. Fontos látni ugyanakkor a vevők egy része, főleg a szegényebbek számára semmi más nem számít, csak a négyzetméterár, őket a fűtés típusa nem befolyásolja döntésükben.

Meghatározó szemponttá vált az ingatlanvásárlók körében, hogy a kiszemelt lakás vagy ház milyen típusú és mennyire korszerű fűtési rendszerrel bír, illetve ezen felül milyen energetikai adottságokkal rendelkezik – állítja az OTP Ingatlanpont mostani piaci kitekintésében. Az országos ingatlanközvetítő hálózat értékesítési tapasztalataiból kiderül: a „jó fűtés” jelentősen, akár 15-20 százalékkal is megemelheti az ingatlan piaci értékét, és nagyban javíthatja eladhatóságát is.

„A növekvő energiaköltségek mellett egyre jobban odafigyelnek a vásárlók a kiszemelt ingatlan várható rezsijére, amelyet viszont jelentős mértékben a fűtési rendszer típusa határoz meg. Nem meglepő hát, hogy ez a szempont egyre jobban felértékelődik a vásárlási döntésekben” – húzza alá Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

A bank tapasztalatai szerint lakások esetében az egyedileg szabályozható és mérhető fűtési rendszerek a legkeresettebbek a piacon, illetve ezen felül még a házközponti fűtés számít viszonylag jól eladhatónak. A hagyományos, téglaépítésű társasházi lakásoknál a legkeresettebbek a gázcirkó fűtésű ingatlanok, míg panel esetében a felújított, panelprogramos, egyedi szabályozású és hőmennyiség mérésű lakások iránt mutatkozik kereslet.

Félnek a panel magas rezsijétől

Ezzel szemben a korszerűtlen, „régi távfűtéses” lakótelepi lakásokat csak nehezebben, illetve lassabban és nyomott áron lehet eladni, mivel az ilyen ingatlanoktól sok vásárló ódzkodik. A vásárlók nem csak amiatt tartózkodnak a korszerűsítésen át nem esett távfűtéses lakásoktól, mert rezsijük nagyon magas, hanem mert komfortszintjük is jóval alacsonyabb, hiszen ezekben az ingatlanokban nem szabályozható a belső hőmérséklet – emeli ki Kosztolánczy György.

A távfűtéses lakások mellett az egyébként nem túl elterjedt villanyfűtés számít „sanyarú sorsúnak” az ingatlanpiacon. Drága fűtési típus, ezért nem is keresik az ilyen lakásokat. Nem különösebben kedveltek a gázkonvektoros lakások sem, annak ellenére, hogy ez a fűtési rendszer könnyen szabályozható, és az egyes helyiségeket külön-külön is lehet fűteni. Ám a gázkonvektoros fűtésnél hátránynak tartják a vevők, hogy nem esztétikus, szárítja a levegőt, jellemző szaga van, és rendszeres karbantartás nélkül kevésbé biztonságos.

Ami a családi házakat illeti, kevésbé a fűtési rendszer típusa, inkább a gépészet korszerűsége számít az elsődleges szempontnak, illetve általánosságban véve a ház energetikai állapota, azaz például a korszerű szigetelés, illetve a modern nyílászárók megléte. A családi házak esetében jellemző trend az is, hogy mind többen egészítik ki a fűtési rendszerüket napkollektorral, napelemes megoldásokkal, vagy egyéb megújuló energiás technikával, hogy rásegítsenek a fűtésre, vagy a meleg víz előállítására.

A szabályozható távfűtés alulértékelt lehet

Érdekes tapasztalata az OTP-nek, hogy a vásárlói döntéseket, preferenciákat gyakran berögződések határozzák meg. „Népszerű vélekedés a vásárlók körében, hogy az egyedi gázfűtés verhetetlen a rezsi szempontjából, miközben az energiaárak folyamatos emelkedésével, illetve a panel-korszerűsítési programoknak köszönhetően az egyedileg mérhető és szabályozható távfűtés ma már gyakran kedvezőbb” – említett egy példát Kosztolánczy György.

Az ügyvezető igazgató szerint mindemellett fontos ugyanakkor hangsúlyozni azt is, hogy a vevők egy része – akiknek minimális összeg áll rendelkezésre lakhatásuk biztosítására – számára semmi más nem számít, csak a négyzetméterár. Ők azok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy válogassanak, így őket a fűtés típusa sem befolyásolja döntésükben.

Nem mindig előny

Előfordul, hogy a korszerű fűtési rendszer által nyújtott előnyök nem, vagy csak mérsékelten érvényesíthetők az árban. Számos vidéki városban (ilyen például Szeged) már többségben van a panelprogramos lakótelepi lakás, ezért már nem számít előnynek az egyedileg szabályozható fűtés, így az árban sem jelenik meg érezhetően a korszerűsítés hatása. Tény viszont, hogy a felújított ingatlanok eladhatósága továbbra is számottevően előnyösebb.