Varga: nem muszáj megállapodni az IMF-fel

2012.11.27. 19:27
A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatott tárgyalások során nem csak az lehet eredmény, ha meg tudunk állapodni - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter egy budapesti konferencián kedden.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője a Nemzeti Közigazgatási Egyetemen tartott előadásában kifejtette: lehet olyan helyzet, hogy meg tudnánk állapodni, de az nem olyan megállapodás lenne, amivel jól jár a magyar lakosság. Lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás - tette hozzá.

Varga Mihály elmondta: a kormány szerint nem befolyásolja érdemben az ország megítélését, hogy születik-e megállapodás vagy sem.

"A befektetők nyilván akarnak egy garanciát a befektetéseikre. Mi azt mondjuk, hogy elég garancia a magyar állam, amely több mint ezer éve működik" - hangsúlyozta.

Leszögezte: a magyar kormány szándéka, hogy megállapodjon a nemzetközi hitelezőkkel, "de nem mindenáron". Olyan megoldás kell, amellyel a közös teherviselés mellett lehet az országot stabil finanszírozási pályán tartani - tette hozzá.

Varga Mihály elmondta: az IMF szerint a magyar pénzügyi konszolidáció jó ütemben zajlik, de lassú a növekedés. Szerintük a pénzügyi szektorra áthárított terhek miatt kevesebbet hiteleznek a bankok, ezért kevesebb a beruházás, beruházás nélkül pedig nincs növekedés, munkahelyteremtés.

A magyar kormány azonban meg akarja osztani a terheket – többek között a jelentős nyereséget termelő bankszektor bevonásával.  Az IMF gazdasági-elméleti síkon gondolkozik, míg a magyar kormány szerint társadalompolitikai leágazásai vannak a történetnek - magyarázta a hiteltárgyalásokért felelős miniszter. A kormánynak nem közgazdász professzorokból kell állnia, hanem olyan emberekből, akik a társadalmi leépülést meg tudják akadályozni. "A társadalmi béke mégiscsak egy olyan szempont, amit egy kormánynak mérlegelnie kell olyankor, amikor döntéseket hoz" - mondta.

Varga szerint visszaépítjük

A tárgyalások, és a világgazdasági helyzet alakulásának különböző forgatókönyveiről szólva Varga Mihály elmondta: a kormánynak minden helyzetre fel kell készülnie, többek között arra "ha Spanyolország nem tudja bankrendszerét konszolidálni, vagy az IMF-hez kényszerül fordulni mentőhitelért".

Hangsúlyozta: "ezekkel a forgatókönyvekkel tisztában vagyunk. A kormány a helyén van, a tárgyalások folynak, és minden helyzetre fel tudunk készülni" – tette hozzá.

Magyarország gazdasági kilátásairól szólva úgy fogalmazott: Magyarország középtávon, 3-5 éves időtávlatban vissza tudja építeni azon kapacitásait, amelyeket az elmúlt években elvesztett. Ezáltal fel tud zárkózni azokhoz a visegrádi országokhoz, amelyek között korábban "éltanuló" volt – mondta.  • Bérelnék
  • Bankszámla