A kormányhivatalok a legnagyobb adósok

2012.11.28. 07:40

Újra rekordot döntött a költségvetési szervek lejárt, kifizetetlen adóssága. A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint októberben újabb 4,8 milliárd forinttal gyarapodott, így eléri a 68,8 milliárd forintot. A legnagyobb adósok azok a kormányhivatalok, amelyek számos esetben azokat a cégeket büntetik, amelyeknek a hivatal milliókkal tartozik - írja a Napi Gazdaság szerdai száma.

A lap közlése szerint az adósságállomány az év eleje óta 75 százalékkal nőtt; tavaly december végén még csak 39,3 milliárd forint volt a lejárt tartozás. A MÁK csak a lejárt adósságokat tarja nyilván, vagyis ebből sejthető, hogy a beszállító cégek kifizetésre váró számláinak értéke több százmilliárd forintra rúghat - írja a Napi.

A gyors növekedés nem utolsó sorban a volt önkormányzati intézmények (kórházak és egyes iskolák) államosításának a következménye, ugyanis az átvétellel az állam az adósságokat is megörökölte. A másik ok a költségvetési szervek alulfinanszírozása vagy túlköltése.
A 19 megyei plusz egy fővárosi megyei kormányhivatalból egyetlen egy van, amelynek nincs lejárt tartozása. Az adós kormányhivatalok összesen 13 milliárd forint kifizetetlen adósságot halmoztak fel.
A megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézmények lejárt adóssága 19,8 milliárd, a városoktól átvett kórházaké további 10,8 milliárd forint.
A MÁK által nyilvántartott 869 költségvetési szervből 493-nak volt lejárt tartozása, ebből minősített 87, míg 194 intézménynek csak 30 nap alatti tartozása van - ismerteti a lap.