Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Az MVM-nek fel kell fednie a titkait

2012.11.28. 16:42

A Kúria szerdai ítéletében kimondta, a nyilvánosságra tartoznak a paksi nukleáris erőmű bővítésének adatai, vagyis az atomerőmű-fejlesztést előkészítő Lévai-projekt eddigi dokumentumait is ki kell adnia a Magyar Villamos Műveknek.

Az adatok nyilvánosságra hozataláért az Energiaklub szakpolitikai intézet indított pert még 2011 januárjában, az egyesületet a Társaság a Szabadságjogokért képviselte a bíróságon. Az MVM azért nem adta ki a dokumentumokat, mert szerintük azok döntés-előkészítő anyagnak minősülnek, és üzleti titkot tartalmaznak. A vállalat korábban több mint 75 dokumentumot adott át az Energiaklubnak, az iratok között viszont nem szerepelnek azok az elemzések, tanulmányok, amelyek a Paksi bővítés megvalósíthatóságáról szólnak.

A Fővárosi Ítélőtábla február 16-án döntött úgy, hogy az MVM semmivel sem bizonyította, hogy az adatok kiadásával saját pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekei veszélyeztetné, tehát a dokumentumokat nyilvánosságra kell hoznia tizenöt napon belül. A jogerős ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a vállalat, ám a Kúria november 28-án megállapította: az ítélőtábla nem sértett semmilyen jogszabályt, mikor az MVM ellen döntött.