Elkapkodták az új magyar állampapírt

MTI/Index
2012.11.28. 07:53

Jól sikerült a kifejezetten a lakosságnak szánt euró-állampapír, a Prémium Euró Magyar Államkötvény (Pemák) debütálása a magyar piacon, amiből alapkezelők is vásároltak, írja a szerdai Népszabadság. Bár a forgalmazás csupán alig egy hete kezdődött, már így is több száz ügyfél vásárolt tízmillió eurót meghaladó összértékben a Pemákból - tudta meg a lap az OTP Banktól.

Az új kötvény iránti kereslet mögött nem kizárólag a lakosság eurómegtakarításainak megjelenése, átcsoportosítása áll. A lapnak név nélkül nyilatkozó hazai befektetési alapkezelők elmondták, hogy ők is vásároltak a papírokból. A mennyiségről nem akartak beszámolni, azonban megjegyezték, hogy megéri számukra, mert az árfolyamkockázat kivédésére fordított költségeikkel együtt is tisztes reálhozamot tudnak elérni az állampapírral. A Pemákból az első körben 200 millió eurónyit ajánl fel megvételre az ÁKK.

Nemrég derült ki, hogy Prémium Euró Magyar Államkötvény névvel 3 éves futamidejű államkötvényt bocsát piacra az Államadósság Kezelő Központ, amely az eurózóna átlagos fogyasztói inflációja felett 2,5 százalékpontos prémiumot kínál majd

A papírt 1 eurós címletekben lehet majd jegyezni, évente kétszer fizet majd kamatot, és bel-, illetve külföldi természetes és jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is vásárolhatják. A papírt magyar jog alapján bocsátják ki.

Az ÁKK az új papír forgalomba hozatalával elsősorban a lakosságot célozza meg, de a széles jegyzési jogosultság miatt lehetőséget kíván nyújtani vállalati befektetőknek is a vásárlásra. Ilyen módon az exportpiacon aktív kis- és középvállalkozások számára is lehetőség nyílik a vásárlásra. Az Eurostat jelenlegi inflációs adata és az ÁKK álatal ígért 2,5 százalékos százalékos prémium alapján 5 százalékos körüli tényleges kamat mutatkozik.

Ha 1 év után (vagy akár korábban) elfogyna a készlet az első sorozatú PEMÁK-ból, akkor lehetőség van a kibocsátási keret megemelésére (ráemelésre), vagy egy új sorozat kibocsátására is. Kamatfizetés évente kétszer lesz, júniusban és decemberben. A kamat meghatározásnál az Eurostat által megadott tényinflációt veszik alapul, nem az előzetes adatot, így a kamat az euróövezet áprilisi és októberi inflációs adatához fog kapcsolódni.