Nagy pofont kap a román gazdaság

2012.11.28. 13:48 Módosítva: 2012.11.28. 13:50

Felfüggeszti ideiglenesen öt romániai gyárának működését az orosz Mechel acélgyártó, amely a nemzetközi piac kedvezőtlen helyzetére hivatkozva határozott a romániai termelés ideiglenes beszüntetéséről.

A román közszolgálati rádió szerdai tudósítása szerint a romániai Targovistéban működő üzemben már leállt a termelés, a dolgozók nagy részét, mintegy 1500 embert kényszerszabadságra küldtek, ami azt jelenti, hogy bérük 75-80 százalékát kapják meg. Az erdélyi Aranyosgyéresen (Campia Turzii) nyolcszáz dolgozót érint kedvezőtlenül az orosz tulajdonos döntése, de a Nándorhegyen (Otelul Rosu), a Buzauban és a Brailában működő másik három gyárral együtt a döntés mintegy 5 ezer munkásra terjed ki.

Az orosz vállalat bejelentése szerint Buzauban, Brailában és Aranyosgyéresen a helyi vállalatok működését december közepétől függesztik fel.

A fémipari és bányászati orosz nagyvállalat szerint a leállást a nyersanyag drágulása és az acéltermékek iránti csökkenő kereslet teszi szükségessé. A Mechel az ukrajnai donyecki üzemének a működését is felfüggeszti. A termelés újrakezdésére nem jelöltek meg pontos határidőt.

A Mechelről már szeptemberben felröppent a hír a román médiában, hogy négy romániai üzemére keres vevőt, amelyet összesen 150 millió dollárért akar értékesíteni.