Nem jó most európai brókernek lenni

2012.11.28. 08:41

Az európai bankoknál dolgozó befektetési bankárok, illetve traderek legalább 15 százalékos keresetcsökkenést szenvednek el az idén, miközben USA-beli kollégáik változatlan javadalmazással számolhatnak - derül ki a Bloomberg felméréséből. Az európai pénzintézeteknél ugyanis akár a felével is csökkenhet a bónuszkeret, miközben az egyesült államokbelieknél csak 20 százalékkal apad, miután az ottani piacról ellensúlyozni tudják az Európában elszenvedett jutalékveszteségeket,írja a Napi Gazdaság.

Az apadó jövedelmek betudhatók annak, hogy átmenetileg nem megy jól az üzlet, de az európaiakat érintő bónuszcsökkentések valószínűleg nem ciklikusak, hanem strukturálisak lesznek - fogalmazott a londoni Purcell & Co. vezérigazgatója. Ez akár áttelepülésre is ösztökélheti az alkalmazottak egy részét - vélik munkaerő-piaci szakértők. Az európai bankok bónuszfizető kedvét nemcsak az rontja, hogy némelyiket az adófizetők pénzéből mentették meg - így nem szórhatják a pénzt -, hanem az is, hogy sokan további veszteségekkel lesznek kénytelenek szembenézni, például a kamategyeztetési vagy pénzmosási botrányok miatt.

A kompenzációt alapvetően meghatározó jutalékok idén várhatóan 15,8 milliárd dollárra rúgnak majd Nyugat-Európában, ez 20 százalékkal kevesebb a tavalyinál, az USA-ban viszont 5 százalékkal, 39,6 milliárd dollárra nőnek - becsülte a New York-i Freeman & Co. piackutató a részvény- és kötvényeladások, illetve a szerződéskötések adatai alapján. Nyugat-Európában idén 53 százalékkal maradhatnak el ezek a jutalékok a 2007. évi rekordszinttől, míg az USA-ban csak 24 százalékos volt a visszaesés ez idő alatt.