Csúnyán visszaestek idén a beruházások

2012.11.29. 09:00

Az idei első három negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,2 százalékkal maradt el a tavalyitól. A harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 2,1 százalékkal volt kisebb. Szezonálisan kiigazítva 1,1 százalékos a visszaesés az előző negyedévhez képest, derül ki a KSH által csütörtökön közzétett adatokból.

A nemzetgazdasági szinten tapasztalt csökkenés a tárgynegyedévben lassult, köszönhetően a feldolgozóipari beruházások ismételt bővülésének és a szállítás, raktározás ág volumennövekedésének.

A KSH közleménye szerint a 2,1 százalékos éves csökkenésen belül az építési beruházások jelentősen elmaradtak az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont, elsősorban a mezőgazdaságban és a feldolgozóipar területén bekövetkezett növekedés hatására 3,7 százalékkal emelkedtek.

A nemzetgazdasági ágak többségét továbbra is csökkenés jellemezte. A humán-egészségügyi, szociális ellátás beruházásainak volumene az előző évi 40 százalékára esett vissza, amit az EU-s forrásból finanszírozott egészségügyi intézmény-fejlesztések lezárulása okozott. Szintén nagymértékű visszaesés tapasztalható az oktatás nemzetgazdasági ágban, ugyanis a beruházási teljesítmények mintegy hattizedére estek vissza az uniós társfinanszírozással megvalósuló felsőoktatási beruházások befejeződése miatt.

A kisebb súlyú nemzetgazdasági ágak közé tartozó bányászat, kőfejtés ág beruházási volumene is közel kétharmadára csökkent, mivel a földgázkitermelés alág nagyberuházásai mérséklődtek. A nagyobb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül említést érdemel a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése ág beruházásainak mintegy 20 százalékos visszaesése, melyet a közmű rekonstrukciós munkák csökkenése és egy nagy projekt lezárása idézett elő.

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciája ellenére négy nemzetgazdasági ágban növekedés következett be. A feldolgozóipar beruházásai az előző negyedévi csökkenés után idén 3,8 százalékkal bővültek, és az alágak több mint felénél volumennövekedés látható. A nagyobb súllyal részesedő alágak közül kiemelkedő volumenbővülést regisztrált a KSH a járműgyártásban, valamint a gép-, gépi berendezés gyártásban és a villamosberendezés-gyártásban, a kisebb súlyú alágak közül pedig az egyéb feldolgozóipar beruházási teljesítménye nőtt a legdinamikusabban.

A második legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágban, a szállítás, raktározás területén a beruházások volumene 9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Ehhez nagymértékben hozzájárult az Új Széchenyi Terv regionális programjai által támogatott átfogó útfejlesztési és útfelújítási projektek tárgynegyedévi megvalósulása. Szintén jelentősen, 12,2 százalékkal emelkedtek az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ág beruházásai, mivel az operatív lízingtevékenységet folytató cégek beruházási aktivitása élénkült. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban is számottevő, 7,2 százalékos bővülés volt a jellemző, mely elsősorban az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyberuházásokkal magyarázható.