Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

IMF: Vége a magyar kalandnak

2012.11.29. 16:57 Módosítva: 2012.11.29. 17:54

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) folytatja az eszmecserét a magyar kormánnyal, de jelenleg nem folynak hivatalos tárgyalások – jelentette ki csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója.

„A programtárgyalásokon való érdemi előrelépéshez arra lenne szükség, hogy a (magyar) kormány világosan jelezze: az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reform- és a kiigazítási folyamat tervezésében” – hangozatta Rice.

A valutaalap külkapcsolati igazgatója kijelentette, hogy a magyar gazdaság felülvizsgálatáról szóló, a IV. cikkely szerinti konzultáció folytatásával kapcsolatban az IMF egyezteti a magyar kormánnyal a lehetséges dátumokat. Mint mondta, az utolsó ilyen konzultációt 2012 elején tartották, és az IMF arra számít, hogy ezt 2013 elején folytatni fogják, mivel az ilyen eszmecsere a tagállamok, így Magyarország kötelezettségei közé tartozik.

Az elmúlt hetekben minden jel arra utalt már, hogy a magyar kormány egy évig tartó huzavona után nem akar megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal. Az októberben és novemberben bejelentett három, összesen több mint nyolcszázmilliárd forintnyi megszorító csomagok intézkedései szembementek a nemzetközi szervezetek ajánlásaival, nyár óta a kormány nem reagál érdemben az IMF és az Európai Bizottság leveleire, viszont kampányt indított a Valutaalap ellen. Árulkodó jel az is, hogy egy év alatt egy kudarcba fulladt tavaly decemberi előkészítő egyeztetés után egyetlen érdemi tárgyalás volt, és a napokban Varga Mihály IMF-ügyi miniszter már arról beszélt, hogy nem muszáj megállapodni a Valutaalappal.

Az Index az IMF-kapcsolatfelvétel évfordulóján már kiemelte: a kormány folyamatosan az EU-IMF kéréseivel ellentétes, növekedésromboló költségvetési lépésekről, elsősorban adóintézkedésekről dönt, és érdemben nem reagál a szervezetek kérdéseire. A bankadó bebetonozásával és a többi új bejelentéssel a kormány az eddigi unortodox úton ment tovább, az EU-IMF kéréseit semmibe véve, amivel – és azzal, hogy a nemzetközi szervezetek utolsó levelét máig nem válaszoltuk meg – lényegében hivatalosan is ajtót mutattunk a Valutaalapnak.