Súlyos ára lesz a spanyol bankmentésnek

2012.11.29. 08:11

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az eurózóna stabilitási alapja (ESM) átutaljon 37 milliárd eurót az állami kézbe került négy spanyol banknak. Ezzel egyidejűleg 45 milliárd eurónyi besült követelést áthelyeznek az ezek hasznosítására létrehozott spanyol rossz bankba, írja a Napi Gazdaság.

A támogatás feltétele, hogy a legkisebb pénzintézetet, a Banco Valenciát felvásárolja az egyik egészséges spanyol bank, a Caixabank, míg a maradék három pénzintézetnek a következő öt évben 60 százalékkal kell mérsékelnie mérlegfőösszegét. Az intézmények bizonyos kötvénytulajdonosainak követeléseit csökkentik − sokan közülük olyan volt betétesek, akiket a pénzügyi válság előtt beszéltek rá a „jobban fialó” banki kötvények vásárlására.

Az állam öt éven belül vagy eladja, vagy felszámolja az NCG Bancót és a Catalunya Bancót. A kemény kondíciók miatt a legnagyobb érintett pénzintézet, a Bankia elbocsátja 6000 alkalmazottja negyedét és 39 százalékkal zsugorítja fiókhálózatát. Mindezek segítségével 2013-ban már nyereségesen kell működnie. Brüsszel december 20-án dönt a tőkeemelésre szoruló többi spanyol banknak nyújtandó támogatásról.