Szlovák-magyar gázvezeték: már a csövek is megérkeztek

2012.11.29. 10:29

Megérkezett a Magyar Gáz Tranzit ZRt. balassagyarmati depóhelyére a magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték megépítéséhez szükséges acélcsövek első szállítmánya. A Vecsés és a szlovákiai Felsőzellő (Veľké Zlievce) közötti 115 kilométer hosszú, kétirányú, nagynyomású vezeték magyarországi, Balassagyarmatig tartó szakaszának építését a Magyar Gáz Tranzit Zrt., mint beruházó projekttársaság koordinálja, a kivitelezést a közbeszerzési eljárás során nyertes OTF Fővállalkozó Zrt. végzi. A vezeték az észak-déli földgázszállító folyosó fontos szakasza lesz, jelentősen növelheti Magyarország és a közép-európai régió ellátásbiztonságát.

„Megérkeztek az első acélcsövek, a Magyar Gáz Tranzit ZRt. tavasszal megkezdheti az új összekötő földgázvezeték hazai szakaszának megépítését” - mondta Meggyes Gyula, a Magyar Gáz Tranzit ZRt. vezérigazgatója. Szerinte az észak-déli földgázszállító folyosó fontos elemét képező vezeték megépítése egyaránt szolgálja Magyarország, Szlovákia és a közép-európai régió érdekét, valamint kiemelt jelentőséggel bír az Európai Unió számára is. A projekt szorosan illeszkedik az MVM Csoport középtávú stratégiájához, jelentős mértékben elősegíti a hazai ellátásbiztonság növelését és az energiafüggőség csökkentését célzó gázpiaci diverzifikációt.

A balassagyarmati depóban a magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték 94 kilométer hosszú magyar szakaszának majdnem nyolcadára elegendő csőanyagot tárolnak majd. További két depóhely kialakítása folyik Romhány és Érsekvadkert határában, ahol még 15 kilométernyi csővezeték elhelyezésére kerül sor ez év végéig, ami jövőre, a lefektetési munkálatok megkezdésével folytatódik. A 800 milliméter átmérőjű, egyenként 17-18 méter hosszú acélcsövek első, közel 7 kilométernyi szakasza már megérkezett a balassagyarmati telephelyre.

Az új kétirányú vezeték a magyar és a szlovák földgázszállító vezetékrendszert köti majd össze, két végpontja Vecsés és a szlovák Felsőzellő (Veľké Zlievce). Összesen 115 kilométer hosszú lesz, ebből 94 km magyar, 21 km szlovák területen fut majd, tervezett éves szállítási kapacitása 5 milliárd köbméter. A gázvezeték 38 utat, köztük 6 gyorsforgalmit, 8 vasúti pályát és 5 folyót keresztez.. Az összekötő vezeték stratégiai jelentősége Magyarország számára a nyugat-európai gázhálózatokhoz, míg Szlovákia számára az észak-déli gázfolyosóhoz való hozzáférés. Az új gázvezeték az összes magyarországi import földgázvezeték kapacitásának 10-15 százalékát tesz majd ki.

A Magyar Gáz Tranzit ZRt. és szlovák partnere, az Eustream a.s. 2012. május 23-án kötött Közös Beruházási Megállapodást a projekt 2015-re történő kereskedelmi forgalomba állításáról, valamint rögzítették annak feltételrendszerét és műszaki paramétereit. A beruházás teljes összege mintegy 160 millió euró, ebből 30 millió eurót az Európai Unió finanszíroz az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program keretében. Az MFB Zrt. mint az MFB Invest Zrt. tulajdonosa részt vesz a beruházás finanszírozásában. Ennek részeként júliusban az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurós hitelszerződést kötött az MFB-vel. Az MFB a teljes összeget továbbítja a projekttársaságnak.

A Magyar Gáz Tranzit ZRt. 2012. január 1-jével, az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt.-ből való kiválással jött létre a magyar-szlovák gázvezeték projekt megvalósítása céljából. A Társaság két meghatározó, azonos arányú tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosa, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest Zrt. A Magyar Gáz Tranzit ZRt. átlátható és diszkriminációmentes hozzáférést biztosít a magyar átviteli hálózathoz, amelyet az Európai Unió felé nyilatkozat formájában erősített meg.

Az Eustream a.s. szállítási rendszerüzemeltető és földgázszállító több mint 90 milliárd köbméter/év szállítási rendszer kapacitással rendelkezik, összesen 2 270 km hosszúságban. Az Eustream is átlátható és diszkriminációmentes hozzáférést biztosít a szlovák átviteli hálózathoz, szolgáltatások széles skáláját nyújtva a gázszállítás területén. Főbb partnerei nemzetközi energiaipari vállalatok.