Alig változtak az ipari termelői árak

2012.11.30. 09:39

Az idén októberben az ipari termelői árak 0,4 százalékkal maradtak el az előző havitól, az egy évvel korábbi szintet 0,2 százalékkal haladták meg, közölte aKözponti Statisztikai Hivatal(KSH) pénteken.

Az év első tíz hónapjában a termelői árak 5,6 százalékkal nőttek a 2011 január-októberihez képest. Októberben az ipar belföldi értékesítési árai havi összehasonlításban 0,2 százalékkal csökkentek, míg éves bázison 2,7 százalékkal nőttek, miközben a forintban mért exportértékesítési árak szeptemberhez képest 0,6 százalékkal csökkentek, a 2011 októberitől pedig 1,5 százalékkal maradtak el. Az idén szeptemberben az ipari termelői árak egy hónap alatt 0,8 százalékkal, éves összevetésben 2,5 százalékkal nőttek, ezen belül a belföldi árak 0,3, illetve 4,2 százalékkal emelkedtek, az exportékesítésben 1,1, illetve 1,3 százalék termelőiár-növekedést mért a KSH.

Az idén októberben a feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai 0,2 százalékkal estek, ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (-3,0 százalék), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (-2,7 százalék) valamint a gép, gépi berendezés gyártása (-0,9 százalék) területén voltak csökkentek az árak. Ugyanakkor nagyobb emelkedést mért a KSH a vegyi anyag, termék gyártásában (1,6 százalék) és az élelmiszeriparban (1,5 százalék). Nem változtak a termelői árak a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban és a kohászat, fémfeldolgozás területén, a többi feldolgozóipari ágazatban az árváltozás mértéke -0,8 és +0,3 százalék között alakult.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2,6 százalékkal nőttek éves bázison. A legnagyobb növekedés a vegyi anyag, termék gyártásban (8,6 százalék), az élelmiszeriparban (7,5 százalék), valamint a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (2,6 százalék) volt. Ugyanakkor jelentősebben csökkentek az árak a gép, gépi berendezés gyártás területén (4,4 százalék), a járműgyártásban (3,3 százalék) és a kohászat, fémfeldolgozásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (2,5-2,5 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban -1,7 és 2,2 százalék közötti változást mért a KSH. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 októberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékkal, a beruházási javakat gyártókban 0,4 százalékkal csökkentek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4 százalékkal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,9 százalékkal voltak magasabbak. Tavaly októberhez képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,1 százalékkal nőttek, a beruházási javakat előállító ágazatokban pedig 2,8 százalékkal visszaestek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 októberében az előző havihoz képest 0,6, az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékkal csökkentek. A magyar fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,6 százalékkal, az amerikai dollárhoz képest 1,5 százalékkal erősödött; a 2011 októberében jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 4,8 százalékkal erősödött, a dollárhoz mérten 0,5 százalékkal gyengült. Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2012. októberi alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény 2012. december 4-én jelenik meg.