Az Eximbankot is leminősíthetik

2012.11.30. 15:00

A magyar államadós-besorolásnak megfelelő minősítéssel látta el a Magyar Export-Import Bankot (Eximbank) pénteken a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy a magyar Eximbankra "BB plusz" hosszú távú kibocsátói kockázati osztályzatot állapít meg, negatív kilátással.

A besorolás és annak kilátása azonos a Fitch által Magyarországra, mint szuverén devizaadósra érvényben tartott hosszú távú osztályzattal és annak kilátásával. A Fitch Ratings pénteken közölte azt is, hogy "BB plusz(exp)" előre sorolt, nem biztosított adósságbesorolást adott az Eximbank kétmilliárd eurós várható középtávú kibocsátási programjára.

A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor: nincs biztosíték arra, hogy a program során majdan kibocsátandó adósságpapírokat a cég szintén besorolással látja el, sem arra, hogy ha egy adott kibocsátásra a Fitch osztályzatot ad, az azonos lesz a programnak most megadott besorolással.
A Fitch Ratings elemzése szerint az Eximbank besorolásainak alapja a magyar állam részéről feltételezett potenciális támogatás, tekintettel a bank gazdaságpolitikai szerepére és arra, hogy a pénzintézet állami integrációja milyen szoros.

A hitelminősítő közölte: az Eximbankra és a bank kibocsátási programjára most megadott besorolások romolhatnak, ha Magyarország mint szuverén adós hitelprofilja - és így támogatási képessége - gyengülne. A Fitch Ratings szerint mindazonáltal valószínűtlen, hogy az Eximbankkal kapcsolatos erőteljes állami támogatási készség a belátható jövőben változna.

A hét elején egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's is az általa Magyarországra érvényben tartott szuverén besorolásokat adta meg első osztályzatként a Magyar Export-Import Banknak. Ennek alapján az S&P az Eximbankra "BB/B" hosszú, illetve rövid távú deviza- és forintadósság-kibocsátói osztályzatot állapított meg, stabil kilátással.

A hosszú távú besorolás egy fokozattal gyengébb a Fitch Ratings által pénteken megadott szintnél, a Standard & Poor's ugyanis múlt pénteken az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. A cég ugyanakkor stabilra javította a magyar osztályzat addigi negatív kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését.

Az S&P a rövid lejáratú szuverén kötelezettségek "B" osztályzatát megerősítette.
A hitelminősítő közölte: a magyar államadós-osztályzat bármely esetleges jövőbeni változása az Eximbank új besorolásainak hasonló mértékű módosulását eredményezné.