11:00, November 27. ÉLŐ
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Gyuris Dániel: A bankok stratégiát váltanak

2012.11.30. 08:28
A bankokat érintő kormányzati intézkedések több anyabankot is stratégiája áttekintésére fognak késztetni, kivonulások, összevonások is lehetnek, üzletágakat zárhatnak be. Reményeik szerint azonban erre nem kerül sor, mert a kormányzat gazdaságpolitikájában a költségvetési hiány tartása mellett helyet kaphat már a gazdasági növekedés ösztönzése is, nyilatkozta Gyuris Dániel, a Bankszövetség megbízott elnöke.

Gyuris Dániel a Népszabadság pénteki számában közölt interjúban elmondta, hogy a korábban kötött stratégiai megállapodások részelemei közül jó pár - például az árfolyamgát, az eszközkezelő - továbbra is működik, de általánosabb rendező elveket jelentő együttműködés megkötésére egyelőre nem törekszenek a kormánnyal.

Természetesen azokban az eseti jellegű ügyekben, amelyekben szükséges és fontos az egyeztetés, továbbra is él a jó partneri viszony - tette hozzá Gyuris.

Az elmúlt időszakban a deficitcél elérése minden érvet, a gazdaság élénkítését szolgáló minden egyéb szempontot háttérbe szorított, és ennek terhét sok esetben a bankszektor fizette meg - fogalmazott.

Már amúgy se hinnének a kormánynak

Gyuris álláspontja önmagában nem nevezhető váratlannak. Az előző elnök, Patai Mihály épp azért kényszerült lemondásra, mivel az általa képviselt, a kormánnyal megállapodni szándékozó stratégia csúfosan megbukott , amikor a kormány azonnal felrúgta a Bankszövetséggel kötött megállapodást, amint újra pénzt akartak bevonni a költségvetésbe.

Legalább középtávra szeretnének tudni tervezni

Egy stratégiai megállapodáshoz arra van szükség, hogy legalább középtávra előre lehessen gondolkodni, ehhez pedig kiszámítható gazdaságpolitika és jogszabályi környezet kell - fejtette ki.

A magyar bankadó az uniós átlag tízszerese. A külföldi anyabankok ennek ellenére, adott esetben a recesszió miatt elszenvedett veszteségeik mellett is messze a törvényi minimumszint felett tartják a magyarországi leánybankok tőkéjét. Mindaddig azonban, amíg a tulajdonosok nem látják, hogy az általuk biztosított források esetében legalább olyan megtérüléssel számolhatnak, mint a környező régiós országokban, a pénzüket nem fogják idehozni.

Nyilván a hitelezés kárára megy

Gyuris Dániel a lapnak beszélt arról is, továbbra is bíznak abban, hogy a bankadó nem marad fenn a jelenlegi formájában. Ha bankadó megmarad, akkor annak mindenképpen együtt kell járnia hitelezés egyfajta ösztönzésével, hogy a pénzintézetek csökkenthessék terheiket a lakossági és a vállalati hitelezés bővítésével - mondta. A tranzakciós illeték a bankár szerint nem vállalhatatlan mértékű.

Az önkormányzati adósságrendezéssel kapcsolatban ismertette: az ötezer lakosúnál kisebb települések esetében mindkét fél számára elfogadható kompromisszum születhet az év végéig. A nagyobb települések esetében megoldást kell találni az év végével lejáró működési hitelek problémájára, egyelőre csak erről egyeztetnek a kabinettel. Ennek a mintegy 200 milliárd forintra rúgó tartozásnak az átstrukturálására nyitottak a bankok, de azt látniuk kell, hogy ha ezt megteszik, mire számíthatnak jövőre, amikor az adósságrendezésben érintett további nagyjából 300 milliárd forint hitelről dönteni kell - mondta a bankszövetség megbízott elnöke.  • Hírek
  • Bankszámla