Nem kell újabb leminősítéstől tartani

2012.11.30. 08:54

Jó hír a devizapiaci forrásbevonásban gondolkodó Orbán-kormánynak, hogy Moody'snál egyelőre nincs tervbe véve a magyar minősítés frissítése, így idén már csak a Fitch okozhat kellemetlenséget,írja a Napi Gazdaság.

Az utóbbi egy hét nyilatkozatai és cáfolatai ellenére nem ismert a magyar kormány pontos szándéka a devizaadósság megújításáról. Ha piaci kibocsátást terveznek, arról részleteket majd a decemberben megjelenő 2013-as finanszírozási tervből lehet megtudni.

Annyi sejthető, hogy az EU-IMF párossal egyelőre nem lesz hitelmegállapodás, devizakibocsátást viszont terveznek. Ennek sikerességét a nemzetközi piaci tényezők mellett az is alapvetően befolyásolhatja, hogy az S&P-leminősítés után a másik két nagy közül valamelyik hasonlót lép-e.

Jelenleg negatív kilátáson - tehát várható revízió alatt - van a hosszú távú magyar adósság besorolása a Fitch Ratingsnél és a Moody'snál egyaránt. Előbbi a közelmúltban bejelentette, hogy karácsonyig frissíti a besorolást, míg a Moody's lapunk kérdésére azt válaszolta: egyelőre - az év végéig - nem vizsgálják felül a magyar hitelminősítést, és még határidő sincs a lépésre.

Így a piaci vélemények alapján könnyen lehet, hogy amennyiben a nemzetközi légkör nem változik drasztikusan, akkor az Orbán-kormány 2013 első negyedévében sem veszíti el egy sikeres roadshow lehetőségét. A feltörekvő piaci kötvényalapokba ugyanis olyan sok tőke áramlik, hogy az megtámasztja a magyar kötvényeket, ezért ki lehet merészkedni a piacra devizáért - mondja Árokszállási Zoltán, az Erste szakértője a Napi Gazdaságnak.

Valószínűleg ezt jobb lett volna már eddig megtenni, egy esetleges újabb leminősítés után ugyanis magasabb hozam mellett lesz kénytelen értékesíteni az ÁKK Zrt. a devizaadósságot - véli a szakember, aki ezzel együtt nem számít arra, hogy az esetleges újabb leminősítések miatt teljesen meghiúsuljon az eladás.

Árokszállási a kibocsátást az első negyedévre várja. Jövőre csaknem ötmilliárd euró értékű devizaadósságot kell megújítani, amihez forrást részben továbbra is forintból teremthet elő az ÁKK, ezzel is csökkentve a devizaarányt. Valószínűleg kétmilliárd euró értékű kibocsátásra lesz jövőre szükség, de ennél akár több is összejöhet.

Szerinte az árszint a roadshow időzítésétől, a futamidőtől és a megcélzott összegtől egyaránt függ. A másodpiaci hozamok együtt mozognak a CDS-felárral: jelenleg a 2020-ban lejáró dollárkötvénynél 4,8 százalék alatt van a hozamszint, míg a magyar ötéves CDS-felár 290 bázispont alatt mozog.

Devizakötvény kibocsátását az EU-­IMF-hitelkeret nélkül nem nagyon lehet majd megkerülni. A kibocsátás amiatt is célszerű lenne mihamarabb, mert most még kedvező, 3,7-5,5 százalékos hozamszinteket látunk az euróban kibocsátott 3-7 éves magyar államkötvények másodpiacán - hívta fel a figyelmet az Equilor is.

Mivel 2013 első negyedévében mintegy hárommilliárd eurót kell megújítani, a csak forintból való finanszírozás nem megoldható, ráadásul bár tetszetős a folyó fizetési többlet, arra nem elég, hogy a teljes lejáró devizaadósságot törleszthesse az ország. Az MNB-nél lévő mintegy hárommilliárd euró állami devizabetéthez pedig praktikusabb lenne nem nyúlni - mondja a cég.