Jóval olcsóbb lehet a devizahitel

2012.12.01. 12:18 Módosítva: 2012.12.01. 12:51
A deviza alapú jelzáloghitel-adósok, valamint a deviza alapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012. december végéig, azaz már csak egy hónapig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépést - közölte az NGM.

Az árfolyamrögzítés célja, hogy az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezők helyzetét kiszámíthatóbbá tegye. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lesz biztosítva. Így az egyes devizák árfolyam-ingadozása nem lesz hatással a jelentősen csökkentett havi törlesztőrészletekre, így a devizakölcsönnel rendelkezők pénzügyi helyzete kiszámíthatóbb lesz - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kedvezmény igénybe vevő adós legfeljebb 60 hónapon keresztül a svájci frank hitel törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 2,5 forinton rögzítik, az árfolyamgát feletti rész pedig gyűjtőszámlára kerül, ám a havi törlesztőrészlet egy részét a hitelező és az állam átvállalja, így a hiteladós a 60 hónap alatt több százezer forintnyi kedvezményben részesül.

Az árfolyamrögzítés időszaka alatt a jelenlegi árfolyamszinteken számítotthoz képest a törlesztőrészlet svájci frank esetén 30 százalékkal, japán jen esetén 20 százalékkal, euró alapú hitelek esetén pedig közel 10 százalékkal lesz alacsonyabb. Az NGM felhívja a bajba jutott devizahiteleseket, hogy éljenek az árfolyamgát adta lehetőségekkel.  • Hírek
  • Árfolyam