Ezt az aranyérmét veszi egész Amerika

2012.12.03. 14:05 Módosítva: 2012.12.03. 14:09

Tizennégy éve nem látott erős novemberi forgalmat produkáltak az American Eagle aranyérmék, ami az USA költségvetési szakadéka (fiscal cliff) és az elnökválasztás körüli bizonytalanságok miatti vételekkel magyarázható, írja a Conclude Befektetési Zrt. nemesfémpiaci hírszolgáltatása.

  131 ezer uncia fogyott a U.S. Mint (USM) által vert American Eagle aranyérmékből, több mint háromszor annyi, mint tavaly novemberben. Ilyen magas az év tizenegyedik hónapjában utoljára 1998-ban volt az érmeértékesítés. Az American Eagle ezüstérmék 3,135 millió unciás novemberi forgalma is jóval magasabb, több mint a duplája lett az előző év azonos időszakáénál, ám hajszállal elmaradt az októberi 3,153 millió unciás eladástól.

Az idei évben alacsony aranyérme-forgalom már októberben kezdett felfutni, az akkori 59 ezer unciás összeladás 9 ezer unciával haladta meg az előző év azonos időszakáét. Ennek köszönhetően minden esély megvan arra, hogy 2012 negyedik negyedéve az egyik legerősebb legyen 2008 utolsó három hónapja óta. Ráadásul e tendencia folytatódására számít az U.S. Mint 2013-ban is, legalábbis érmekereskedők erre következtetnek az American Eagle-t is verő cég által vásárolt üres aranyérme-mennyiségből.

Az USM december elején hagyományosan befejezi az érmeverést, s csak az újév elején kezdi újra. Emiatt az év első hónapjában általában nagy a kereslet az érmekereskedők és -gyűjtők részéről, akik a hagyományosan az év elején kijövő legújabb sorozatokat keresik. Ezt követően az érmeértékesítés általában nyáron a legalacsonyabb és csak szeptemberben, az indiai házasságkötési szezon indulásával párhuzamosan kezd ismét felfutni.

Bár a 600 milliárd dollárra szabott fiscal cliff – költségvetési kiadáscsökkentés és adóemelés – maradéktalan végrehajtása eredményeként kialakulhat a recesszió – és annak deflációs hatása miatt –alááshatja az infláció idején népszerű menedékeszköz arany vonzerejét, e hatást semlegesítheti, hogy a gazdasági bizonytalanságok közepette az arany, mint minőségi befektetés iránti igény megnőhet.