Két évvel önmaguk előtt járnak a németek

2012.12.03. 16:04

Már az idén nullszaldós lehet a német költségvetés, két évvel a tervezett előtt - közölte hétfőn a német pénzügyminisztérium. A maastrichti szerződés értelmében az uniós tagállamoknak GDP-arányosan 3,0 százalék alatt kell tartaniuk költségvetési hiányukat, és középtávon törekedniük kell a nullszaldó elérésére.

Néhány hónappal ezelőtt Berlin még 0,5 százalék GDP-arányos költségvetési hiányt jelzett előre az idei évre, és 2014-re várta a nullszaldó elérését. A német GDP-arányos költségvetési hiány 2011-ben 0,8 százalék volt.

"A felülvizsgált középtávú prognózis alapján a német költségvetés már 2012-ben egyensúlyba kerülhet" - írja a pénzügyminisztérium közleményében, a magasabb adóbevételeknek és csökkenő kamatlábaknak köszönhetően alacsonyabb finanszírozási költségeknek tulajdonítva a javulást.

A minisztérium középtávú prognózisa szerint a költségvetés mérlege az idei egyensúly után jövőre és 2014-ben GDP-arányosan 0,5 százalékos többletbe fordul majd, mielőtt 2015-ben és 2016-ban ismét nullszaldó alakulna ki.

Németország, Európa legnagyobb nemzetgazdasága viszonylag jó makrogazdasági mutatókkal vészelte át a számos országot recesszióba taszító euróövezeti adósságszolgálati válságot. Németországban a munkanélküliségi ráta is történelmi mélypont közelében ingadozik, ami magas adóbevételeket és alacsony munkanélküliségi járulék kifizetéseket jelent. Emellett a német állampapírok által kivívott "befektetési mentsvár" szerepnek köszönhetően alacsony kötvényhozamok az államadósság finanszírozási költségeit is csökkentik.

A költségvetési hiány csökkenésével párhuzamosan a német államadósság mértéke is csökken, GDP-arányosan az idén 81,5 százalék lesz, két százalékponttal alacsonyabb a nyáron kiadott prognózisban jelzettnél. Az államadósság 2011-ben GDP-arányosan 80,5 százalék volt.

A minisztérium előrejelzése szerint 2015-re a GDP-arányos német államadósság 73 százalékra csökken. A maastrichti szerződés 60 százalékos államadósság plafont ír elő a tagországoknak.