6 éves csúcson az amerikai bankok profitja

2012.12.04. 17:02

Az amerikai bankok nyeresége hat éve legnagyobb mértékben nőtt a szeptember végével záródott harmadik negyedévben - közölte az amerikai állami betétbiztosítási alap (FDIC) kedden. Hozzátették, hogy a profit növekedése is azt bizonyítja, hogy az ágazat erősödik négy évvel a 2008. évi válság után.

Az FDIC adatai szerint a bankágazat adózott eredménye 37,6 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, ami 6,6 százalék növekedés az egy évvel korábbi 35,3 milliárd dollárhoz képest. A bevétel 3 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A negyedévben a bankok 57 százaléka számolt be eredményjavulásról, miközben a gondban lévő bankok száma három éve legalacsonyabb szintre csökkent.

Kevésbé óvatoskodnak

A szeptember végével záródott három hónap már a második negyedév volt, amikor a legtöbb kategóriában nőttek a fogyasztóknak nyújtott banki hitelek, beleértve a jelzáloghiteleket és az autóvásárlási hiteleket is. Ezt azt jelzi, hogy a bankok már kevésbé óvatosak, ami a gazdaság egészének is jó. A nagyobb hitelnyújtás növeli a lakossági kiadást. Az Egyesült Államokban a fogyasztói kiadások adják keresleti oldalon a hazai össztermék (GDP) mintegy 70 százalékát.

Martin Gruenberg, az FDIC elnöke kedden azt mondta, hogy a bankokat aggasztják a költségvetési szakadék (fiscal cliff) néven ismert kiigazító programról folyó elhúzódó egyeztetések.

Keddtől számítva a megállapodásra még 27 napig van lehetőség. Ha mégsem születne egyezség, január elsején automatikusan életbe lép mintegy 600 milliárd dollárnyi kiadáscsökkentés és adóemelés, ami könnyen recesszióba taszíthatja az amerikai gazdaságot.

A nagybankok húzták fel a növekedést

A 10 milliárd dollárt meghaladó mérlegfőösszegű bankok adták a nyereségnövekedés döntő részét a július-szeptember közötti időszakban. Miközben ezeknek a bankoknak - köztük a Bank of America, a Citigroup, a JPMorgan és a Wells Fargo -  az aránya az összes amerikai bankon belül mindössze 1,5 százalék, a nyereség mintegy 82 százalékát adják.

Az Egyesült Államokban az idén eddig bezárt bankok száma ötven. Ez jóval kevesebb a tavalyi 92-nél és a 2010. évi 157-nél.