Emma
-2 °C
6 °C

Az IMF buktatta el az ukrán kormányfőt?

2012.12.04. 08:10

Az ukrán kormányfő azután mondott le, miután elakadtak a tárgyalásai a 2011-ben befagyasztott IMF-hitel felszabadításáról és a gazdaság a recesszió jeleit mutatja, írja a Napi Gazdaság.

A Financial Times cikkét idézve a lap azt írja, Viktor Janukovics államfő közvetlenül 2010-es hatalomra kerülése után nevezte ki Mikola Azarovot kormányfőnek. A 65 éves miniszterelnök nem akart engedni a háztartási gáz árát csökkentő nagyvonalú állami támogatásokból, amelyek az IMF szerint tarthatatlanok, miközben nem tudott árengedményt elérni az energiahordozót szállító Oroszországtól.

Az ukrán GDP 2009-ben, a pénzügyi válság mélyén 15 százalékkal zuhant, majd az ezt követő két évben valamelyest növekedett. Az elmúlt időszakban azonban megállt a bővülés, mivel csökkent az ország fő exportcikke, az acél iránti kereslet és megingott a belső hitelpiac. Ezért nagyon hiányzik az IMF 15 milliárd dolláros kölcsöne, amelyről az új kormány talán megegyezhet a Valutaalap december 7-17 között Kijevben tartózkodó küldöttségével. Ukrajnának jövőre tízmilliárd dollár adósságát kell törlesztenie, ezen belül 5,9 milliárddal az IMF-nek tartozik.

Az acélexporttól jelentősen függő ukrán gazdaság 1,3 százalékkal zsugorodott a szeptember végével záródott három hónapban éves szinten. Eközben az államháztartási hiány mintegy 4 milliárd dollár volt az idei első tíz hónapban, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak.

Megfigyelők szerint Janukovics most vagy újra kinevezi Azarovot és az egyes minisztereket, vagy új miniszterelnököt nevez ki. Utóbbi esetben az új kormányfő az elnökkel szoros kapcsolatokat ápoló Szerhij Arbuzov jegybankelnök lehet.