Bénák, jobb lenne euró nélkül

2012.12.04. 11:16 Módosítva: 2012.12.04. 11:27

Az euróövezeti periféria gazdaságainak zöme a távozás keltette kezdeti gazdasági-pénzügyi felfordulás elültével viszonylag jól elboldogulna a valutaunión kívül – vélekedtek átfogó helyzetértékelésükben az egyik legnagyobb londoni elemzőház közgazdászai.

A Capital Economics szakelemzői szerint Görögország és Portugália jövője „reménytelennek tűnik” az euróövezeten belül, és valószínűleg ennek a két országnak válnék leginkább a javára a távozás.

A kilépés Írországnak hozná a legkisebb hasznot az európeriféria tagországai közül, mivel az ír gazdaság már jelentős mértékű belső leértékelődési, vagyis versenyképesség-javító folyamaton ment át.

A Capital Economics londoni elemzői szerint a valutauniós periféria két legnagyobb gazdasága, Olaszország és Spanyolország a két véglet között, „valahol középen van” abból a szempontból, hogy hosszabb távon mennyi versenyképességi haszonnal járna távozásuk az euróövezetből.

A görög euró elvesztése évek óta, gyakorlatilag 2010 nyara, az első görögmentés óta téma. Egy éve a német TUI utazási iroda már olyan szerződéstervezetet készített görög partnereinek, hogy drachmában fizethessen, ha az ország pénzt cserél. Májusban az európai jegybanki vezetők tárgyaltak a drachma visszatérésének kezeléséről, igaz, ez a görög belpolitikai válság idején volt. Legutóbb júliusban jöttek a britektől olyan hírek, hogy készülnek több euróövezeti állam kilépésére, a bankok azt kapták feladatul, hogy készüljenek a görög, olasz, spanyol, ír és portugál euróbukta lehetséges hatásaira.