Emma
-2 °C
6 °C

11 000 bankos kerül utcára

2012.12.05. 16:00 Módosítva: 2012.12.05. 21:26

A Citigroup 11 000 állást szüntet meg világszerte a kiadások csökkentése céljából, a leépítés a cég dolgozóinak mintegy négy százalékát érinti. A Citigroup szerdán azt közölte, hogy a leépítés közel 1 milliárd dollár költséggel jár az idei harmadik negyedévben és további 100 millió dollárral a jövő év első hat hónapjában. A leépítéstől a vállalat jövőre 900 millió dollár, 2014-től pedig évi 1,1 milliárd dollár megtakarítást vár.

A cég egyébként jelenleg is az egyik legjövedelmezőbben működő pénzintézet. Az amerikai állami betétbiztosítási alap (FDIC) keddi tájékoztatása szerint a 10 milliárd dollárosnál nagyobb mérlegfőösszegű bankok – ilyen a Citigroup is – a hat éve nem látott nyereségrekord fő haszonélvezői: míg ezeknek a bankoknak az aránya az összes amerikai bankon belül mindössze 1,5 százalék, a nyereségnek mintegy 82 százalékát adják.

A bejelentésben ismertetettek szerint a Citi eladja vagy jelentősen csökkenti pakisztáni, paraguayi, romániai, törökországi és uruguayi lakossági banki tevékenységét. Ezen kívül több fiókot bezár Brazíliában (14), Hongkongban (7), Magyarországon (4), Koreában (15) és az Egyesült Államokban is (44) – írja a Portfolio.hu.

A Citibank magyarországi fióktelepe szerdán közölte, hogy a magyarországi – a globális stratégiával összhangban lévő – fiókbezárások már november végével megtörténtek. A békéscsabai, a szombathelyi, az újpesti és a csepeli fiókok megfelelő forgalom hiányában nem tudtak költséghatékonyan és eredményesen működni. A magyarországi üzletrész, amely 2009 óta működik az ír Citibank Europe fióktelepeként, november elején ugyanakkor új budapesti fiókot nyitott. A bank így jelenleg 22 fiókot üzemeltet Magyarországon.