A görögök ugyanazt mondják, amit Matolcsy

2012.12.05. 07:07

Andónisz Szamarász kedd késő esti nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a több mint öt éve tartó recesszió után 2013 a fellendülés első jeleit bizonyítja majd, tényleges növekedés pedig 2014-re várható. A kormányfő reményei szerint az elhatározott adóreform csökkenteni fogja az alacsony jövedelműek terheit.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői a múlt héten állapodtak meg abban, hogy Görögországnak az eredetileg elhatározott 120 százalék helyett elegendő lesz a bruttó hazai össztermék (GDP) 124 százalékára csökkentenie államadósságát 2020-ra.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy az ország további pénzügyi támogatást kapjon a nemzetközi szervezetektől. A nemzetközi hitel újabb részletét - összesen mintegy 44 milliárd eurót - Athén várhatóan már ebben a hónapban vagy januárban megkapja.

Szamarász nyilatkozatában úgy vélte: a létrejött egyezség végérvényesen megszüntette azokat a félelmeket, amelyek szerint Görögországnak el kellene hagynia az euróval rendelkező országok csoportját.