Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Szlovákiában is gázcéget vehet az állam

2012.12.05. 12:17
Százszázalékos részvénytulajdont akar szerezni a szlovák állam a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) törzsvállalatában - közölte Robert Fico kormányfő kijelentéseire hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap szerdán. Már korábban jelezte a német és francia tulajdonos, hogy szabadulnának a kisebbségi részesedéstől, de eddig nem volt rá állami forrás.

A szlovákiai gázpiacot uraló SPP-t 2002-ben részlegesen privatizálták. A magánosítás után a vállalat többségi tulajdona (a részvények 51 százaléka) állami kézben maradt, a részvények 49 százaléka és a cég vezetői ellenőrzése azonban az E.ON Ruhrgas és a Gaz de France Suez vállalatok alkotta konzorcium ellenőrzése alá került. Az SPP privatizációjának folyamatát, valamint azt, hogy annak köszönhetően az állam ellenőrző és árképző szerepe jelentősen csökkent, sok kritika érte, főként a jelenlegi kormány részéről.

Az idén a kisebbségi részvénycsomag német és francia tulajdonosa jelezte: eladná résztulajdonát a vállalatban. Robert Fico kabinetje már korábban is kilátásba helyezte, hogy az állam kivásárolná a konzorcium tulajdonrészét, ám anyagi források híján ez eddig nem történt meg.

A konzorcium jelenleg a cseh Energetikai és Ipari Holdinggal (EPH) folytat tárgyalásokat a részvénycsomag eladásáról. Pozsonyi lapinformációk szerint a részvénycsomag ára 2,5 milliárd euró lehetne, ami jelentősen alacsonyabb összeg, mint amennyiért tíz éve azt az állam értékesítette.

Nálunk rá is segítettek

Végéhez közelít az E.On gázüzletágának állami kézbe vétele. A vételárról egyelőre semmit nem mondott a kormány, de az előzetes kalkulációk szerint az nem lehet sokkal több 200 milliárd forintnál. A gáz várhatóan nem ettől a vásárlástól lesz olcsóbb, de tovább duzzad tőle az állami energiaóriásnak szánt MVM.

Abban egyébként, hogy most végül ők is az eladás mellett döntöttek, szerepe lehetett annak is, hogy a kormány az utóbbi időszakban nyilatkozataiban és új adótörvényeivel is egyértelművé tette, fontos költségvetési bevételi forrásként tekint az energiaszektorra. Jó példája ennek a főként az energiaszektort terhelő Robin Hood-adó, amit jövőre 8 százalékról 31 százalékra emelnek, de nagyrészt az energetikai cégeket érinti a méterenként 125 forintos közműadó is.

A több energetikai céget birtokló EPH, a szlovák kormánykörökhöz közelállónak tartott J and T befektetési csoport, a korábban a J and T-nek dolgozó cseh vállalkozó, Daniel Kretinsky, valamint a PPF pénzügyi csoport kezében van, amelynek többségi tulajdonosa a leggazdagabb csehnek tartott Petr Kellner.

Robert Fico kormányfő a HN Club nevű gazdasági vitafórumon azt mondta: a kormány tárgyalásokat folytat az EPH-val arról, hogy miként kerülhetne állami tulajdonba a gázművek törzsvállalata. A Hospodárské Noviny szerint, mivel az államnak nincs pénze a gázművek törzsvállalatának megvásárlására, várhatóan az SPP valamelyik leányvállalatában birtokolt résztulajdonának cseréjével akarja majd megoldani a törzsvállalat egészének állami kézbe kerülését.

A Szlovák Gázipari Vállalatnak több jelentős leányvállalata van, köztük földgáz tárolására, szállítására és disztribúciójára szakosodott cégek. Ezek közül talán a legjelentősebb a szállítást bonyolító Eustream, amely 2270 kilométernyi gázvezetéket kezel és egy korábbi szerződés alapján még legalább tíz éven át bonyolíthatja az Oroszországból érkező földgáz - komoly profitot termelő - szállítását. Ez a tény elemzők szerint kérdésessé teszi, hogy egy esetleges csereüzlet mennyire lenne előnyös az állam számára.