Leállította a Dunaferr a hengerművet

2012.12.05. 10:19 Módosítva: 2012.12.05. 10:22
Leállt a munkavégzés az ISD Dunaferr Zrt. Lőrinci Meleghengerművében múlt pénteken, a dolgozókat szabadságra küldik – közölte a gyáregység üzemi szakszervezetének elnöke szerdán. A munkáltató megerősítette a hírt. A cég korábban több száz fős csoportos létszámleépítést jelentett be.

Iványi Ildikó elmondta, hogy az ügyben a cégvezetés részéről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak. Hozzátette: nem szokatlan a decemberi leállás a karbantartások elvégzése miatt, de ezúttal nem erről van szó. A dolgozók egy része szabadságra megy, akinek már nincs szabadsága, az bejár a gyárba, de nem végez munkát. Az elkészült durvalemezek kiszállítása és az adminisztráció folyik, de a hengermű áll, a kemencét kihűtötték.

A szakszervezet nem tud arról, hogy a múlt heti igazgatósági ülésen milyen döntés született a Lőrinci Hengerműről. A Dunaferr cégvezetője és a szakszervezeti vezetők jelenleg éppen Donyeckben tárgyalnak az ukrán és az orosz tulajdonos képviselőivel többek között a cég jövőjéről is. A szakszervezeti vezető kiemelte: mintegy háromszáz embert érinthet a gyár esetleges bezárása, amit a vállalat augusztusban jelentett be.

A munkáltató tájékoztatása szerint a gyártás leállítása megtörtént, további intézkedésig a szabadsággal rendelkező munkavállalókat folyamatosan szabadságra küldik.

Az ISD Dunaferr Zrt. augusztus 21-én jelentette be csoportos leépítési szándékát a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központnál, ebben 221 fő elküldésének tervét jelezték a Lőrinci Meleghengermű tevékenységének megszüntetése miatt.

A cégcsoport kommunikációs vezetője akkor azt mondta, hogy a mintegy 5300 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport a fő tevékenységéből származó veszteségei miatt kényszerül a Lőrinci Meleghengermű bezárására, valamint szigorú költségtakarékossági programjának folytatása mellett az év végéig összesen 800 dolgozója elbocsátására.

A Lőrinci Meleghengermű vesztesége az év első felében elérte az ötmillió dollárt (1,1 milliárd forintot), s a helyzet javulásának nincsenek jelei. A veszteség objektív oka egyebek között az, hogy az acélpiacon rendkívül alacsonyak a termékárak, elhasználódtak a gyártómű berendezései, továbbá magasak a költségek.