Brüsszel nem hisz a kormánynak

2012.12.06. 07:33 Módosítva: 2012.12.06. 07:35

Az IMF-hez hasonlóan az Európai Bizottság alelnöke is egyértelmű üzenetet vár a hiteltárgyalások folytatásához Budapesttől arra vonatkozóan, hogy ha lesz megállapodás, azt végre is hajtják majd − idézi a Bruxinfót a Napi Gazdaság.

Olli Rehn pénzügyi biztos szerint az IMF elleni médiakampány nem erről tanúskodik. Matolcsy György viszont arra számít, hogy jövő év elején folytatódnak a hiteltárgyalások az EU-val és az IMF-fel. A brüsszeli portál szerint a keddi pénzügyminiszteri tanácsülés előtt tartott, reggelivel összekötött informális megbeszélésen a deficiteljárás alá vont valutaövezeti tagállamok mellett Magyarország és Szlovénia is szóba került.

A "magyar témát" felvezető, a pénzügyminiszteri tanács üléseit előkészítő gazdasági és pénzügyi bizottság (EFC) rövid összefoglalója szerint Magyarország ugyan teljesíti a költségvetési célokat, de sokszor olyan intézkedéseknek köszönhetően, amelyek nem segítik elő a növekedést és a foglalkoztatást. Mindezek alapján kérdéses a kormánynak egy IMF-program melletti elkötelezettsége.