Virág
0 °C
2 °C

Csődrekordot hozott az év

2012.12.06. 11:21

A magyar gazdaság mintegy 23 500 éven belül indított felszámolási eljárással zárja az idei évet. Ennyi cég még soha nem szűnt meg egy év alatt – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Az Opten csütörtöki közleménye szerint ez nagyjából megfelel az év eleji várakozásaiknak, miközben a nyáron voltak olyan hónapok, amikor a 25-26 ezer felszámolás sem tűnt irreálisnak. Ez azt jelenti, hogy idén napi átlagban 64, vagyis óránként több mint két vállalkozás felszámolása indult el.

Az Opten honlapján működő felszámolás-számláló csütörtök délelőtt 21 741-es értéken állt, míg a végelszámolás-számláló 27 333-as értéket mutatott.

A második félévben jelentősen csökkent a közzétett új fizetésképtelenségi eljárások száma. Emögött azonban nem a gazdasági helyzet javulása, hanem a március óta hatályos új cégtörvény áll – vélekedik az Opten. A legfrissebb adatok szerint novemberben 1707 céggel szemben kezdeményeztek felszámolási eljárást, ami 21 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest és ennél is nagyobb visszaesés a tavaszi-nyári 2400-as rekordokhoz képest.

A csökkenés hátterében az áll, hogy a cégtörvény márciusi módosítása újradefiniálta a cégek megszűnésének módjait, és új eljárásformákat vezetett be - mondta a közlemény szerint Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: most sem szűnik meg kevesebb cég, mint korábban, csak a megszűnésig vezető út néz ki másképp az új rendelkezések szerint.

Novemberben 3840 cég szűnt meg, ami szintén negatív rekordnak számít, eddig csak 2010 júliusában és augusztusában emelkedett a törlések száma 3000 fölé. Az előző negatív rekord a havi 3269 csőd volt, amit most 17 százalékkal haladtak meg.

Az adatokból Tóth Tamás szerint arra lehet következtetni, hogy lezárultak az első kényszertörlési eljárások, azaz működik a kényszer-végelszámolások helyett márciusban bevezetett egyszerűbb eljárási forma, amelynek keretében a hatóságok kiszűrik a magukra hagyott és általában kiürített cégeket.

Az idén novemberben 1475 cég végelszámolása indult meg, ami 18 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest. „Ebben az adatban már javarészt azok az eljárások tükröződnek, amelyeket nem a hatóságok, hanem a tulajdonosok indítottak cégük bezárása érdekében” – mondta Tóth Tamás.

A korábbi visszaesés után novemberben ismét 2700 fölé emelkedett az új bejegyzések száma. Ez továbbra is jelentősen elmarad a tavalyi havi átlagoktól, és alátámasztja azt a vélekedést, hogy a január-márciusi nagy cégalapítási hullám után az élet előbb-utóbb visszatér a normális kerékvágásba.