GKI: Ajándék a lakosságnak a gázárcsökkentés

2012.12.06. 15:40

A költségvetésnek mintegy 20 milliárd forintos áfa-bevétel kiesést okoz a csütörtökön bejelentett 10 százalékos gáz és villamosenergia ár csökkentés, míg a lakosságnak 100 milliárd forintos ajándék – mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár délelőtt jelentette be, hogy jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára. Az államtitkár azt mondta, mindez 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán, és már csak „apró technikai részletek maradtak nyitva”. A családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet – tette hozzá, közölve, hogy az árcsökkentés nyilvánvalóan főképp a kereskedőket, „amelyek kivétel nélkül nyugati multinacionális vállalatok”, fogja hátrányosan érinteni.

Hegedűs Miklós szerint a lépésnek nincs meg a gazdasági alapja, és idegen egy modern, 21. századi piacgazdaságtól. Kifejtette, hogy van egy jóváhagyott árképlet, amelyet a Magyar Energia Hivatal megvizsgál, és ezen mérlegelés alapján alakul ki a hatósági energiaár.

A csütörtökön bejelentett árcsökkentés a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy 100 milliárd forintos "mikuláscsomag" a lakosságnak, azonban a költségvetésnek számításai szerint mintegy 20 milliárd forintos áfa-bevétel kiesést jelent, a gáz- és villanyszolgáltatóknak pedig közel 100 milliárd forintos mínuszt.

Az, hogy melyik szolgáltatónak mekkora lesz a vesztesége az árcsökkentés miatt, attól függ, milyen arányban látnak el lakossági és nagyfogyasztókat, valamint közületeket; a cégek többsége azonban e nélkül is veszteséges - hívta fel a figyelmet Hegedűs Miklós.

Szerinte a szolgáltatók elsősorban nem a terhek lakosságra hárításával, hanem fejlesztéseik, beruházásaik visszafogásával, költségcsökkentéssel, elbocsátásokkal, illetve beszállítói körük megvizsgálásával próbálják majd csökkenteni veszteségüket. Utóbbi kapcsán a szakértő megjegyezte, hogy ezzel szűkülhetnek a kis- és közepes vállalkozások piaci lehetőségei.

Hegedűs Miklós elmondta: a gáz- és villamosenergia szektort ugyan nem "öli meg" a csütörtökön bejelentett intézkedés, vagyis ha átmeneti ez a lépés, akkor nem vonulnak ki Magyarországról, de vannak olyan áttételes hatásai, amelyek miatt más gazdasági szereplők szenvednek károkat, illetve rontja az ország megítélését is a külföldi befektetők szemében.  • Tippek
  • Bankszámla