Lesz egy új állami felszámoló

2012.12.06. 14:47

A kormány csütörtöktől a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. helyett a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek felszámolójának. Az erről szóló rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A változás előzménye az, hogy a parlament hétfőn elfogadta a csődtörvény módosítását, amelyhez Spaller Endre (KDNP) zárószavazás előtt, egyebek mellett a következő módosítást nyújtotta be: az állami felszámolót a bíróság – ha a kormány a rendeletével új állami felszámolót jelöl ki – a kormányrendelet hatályba lépésétől számított 8 napon belül felmenti.

Idáig egy állami felszámoló volt, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. A kormánynak tehát december 17-ig meg kell alapítania a második állami felszámolót, a rendeletben most nevesített Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t.

A már elfogadott, de a Magyar Közlönyben még ki nem hirdetett csődtörvény módosítás szerint, a bíróság a korábbi felszámolót felmentő végzésében rendelkezik a költségeinek a megtérítéséről és az arányos díjazásáról is. A felmentett állami felszámoló pedig köteles a felszámolás alatt álló stratégiailag kiemelt cég iratait átadni az új állami felszámolónak, és elkészíteni a közbenső mérleget. Ha ezt elmulasztja, akkor a bíróság 900 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja.