Magyarabb CBA-t szeretnének a felvidéken

2012.12.06. 17:53
228288 442982915760798 41166301 n.png

Nyílt levélben fordult a CBA üzletlánc elnök-vezérigazgatójához a vizuális kétnyelvűség megjelenítéséért küzdő Fontos vagy! szlovákiai magyar civilszervezet annak érdekében, hogy a vállalat helyezzen ki magyar feliratokat a Szlovákia magyarlakta régióiban található üzleteiben - közölte az MTI-vel Boldoghy Olivér, a szervezet vezetője csütörtökön.

"Még a nyár folyamán, a CBA párkányi üzlete kapcsán hívtuk fel az üzletlánc illetékeseinek figyelmét arra, hogy az üzletben hiányoznak a magyar feliratok, holott azok kihelyezését a vonatkozó szlovák jogszabályok lehetővé teszik a többségében magyarok lakta határ menti városban" - mondta az MTI-nek Boldoghy Olivér.

A kérés teljesítésétől az üzletlánc üzemeltetői először elzárkóztak, de a vállalat vezetésének közbenjárása után, augusztusban, mégis felkerült egy magyar felirat a CBA párkányi üzletének homlokzatára.

"Az üzletlánc egységeinek kétnyelvűsítési folyamata a magyarlakta településeken a homlokzati tábla kihelyezésével, úgy tűnik, ki is merült" - jegyezte meg a Fontos vagy! vezetője, aki szerint teljes körű kétnyelvű tájékoztatásra lenne szükség, nem csak egy homlokzati feliratra.     
Példaként a Tesco révkomáromi üzletét hozta fel, amelyben - szintén a civilek kezdeményezésére - magában az üzletben is megjelentek a magyar nyelvű feliratok, sőt a hangosbemondón keresztül történő tájékoztatást is kétnyelvűsítették.

A Fontos vagy! mozgalom most a Facebookra kirakott nyílt levélben próbál további segítséget kérni a CBA vezetőségétől. "Őszintén szeretnénk, ha minél többen éreznék magukat otthon az Önök felvidéki üzleteiben, és az elkövetkező ünnepi időszakban biztosan Önöket választaná az a 26 154 dél-szlovákiai magyar család is, akiket az utóbbi hónapokban elbizonytalanított az Önök hozzáállása" - közli a levélben a civil szervezet, utalva az ügyet fontosnak tartó lájkolók számára.

"Baldauf Lászlónak címzett levelünkben megkértük a CBA üzletlánc elnök-vezérigazgatóját, hogy a párkányi üzletük homlokzatára tett tájékoztató táblához hasonlókat helyeztessen el a többi magyarok lakta felvidéki településen lévő CBA-üzletben is" - részletezte a levél tartalmát Boldoghy. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy "a múltkori látszatmegoldás után" végre érdemben is foglalkozzanak a kétnyelvűsítéssel.