Nem javul a helyzet a feldolgozóiparban

2012.12.06. 15:35

A feldolgozóiparban nem javultak a kilátások, a vállalatok saját helyzetértékelése az egyetlen olyan indikátor, ahol történt némi kedvező elmozdulás, ám a cégek még így is erősen a negatív tartományban vannak – derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet negyedéves konjunktúratesztjéből.

A csütörtökön közölt eredmények szerint csupán marginálisan sikerült kedvező irányba elmozdulni a 2012 nyarán mért rendkívül kedvezőtlen szintekről, amikor majdnem minden, a teszt által mért feldolgozóipari konjunkturális indikátor szintje negatív rekordot döntött, így minden mutató továbbra is a 2008-2009-es válságot alulmúló szinteken van.

A vállalatok saját helyzetértékelése az egyetlen, ami egy kicsit kedvezően változott, ám a cégek még ez a mutató is bőven a negatív tartományban van. A kilátások indexe a válság legmélyebb pontjához, a 2009 elejéhez hasonló szinten tartózkodik. A termelési prognózis mutatója minden eddig mért szint alá került: jelenleg 33 ponton áll, míg a válság kezdetén 36 pont volt.

Különösen rossz előjel, hogy a bizalmi index a válság kezdeti szintjén stagnál.  A legfőbb termelési akadály ebben a negyedévben is, mint mindig, a kereslethiány, amiben a belső kereslet elapadása dominál, párosulva a külső kereslet mérséklődésével.

A rendelésállományok rendkívül alacsony szinten vannak, így egyre növekszik a kihasználatlan kapacitások aránya. Mivel az exportpiacok jelentősen beszűkültek az elmúlt hónapok során, már nem nyújtanak védelmet az exportáló vállalatoknak sem.  A legrosszabb helyzetben a mikro- és kisvállalkozások vannak, a nagyvállalatok (250 fő felett) helyzete saját megítélésük szerint közepes, de kilátásaik, hasonlóan a kisebb cégekhez, rosszak. Mindez azt jelenti, hogy a feldolgozóipari vállalatok bizalmi indexe már hosszabb ideje van negatív tartományban, mint a válság idején 2008 és 2009 között.

A cégek beruházási kedve az építési beruházások területén gyakorlatilag eltűnt, csupán az amortizációt pótló gépipari beruházások várhatóak, de ez is csupán csak a vállalatok nagyjából egyharmadánál valószínű. A feldolgozóipari termelés Magyarországon a harmadik negyedévben stagnált, ami kizárólag a járműipar 6,9 százalékos, valamint az élelmiszeripar 3,5 százalékos termelésbővülésének köszönhető, ami ellensúlyozta a számítástechnikai ipar 10,4 százalékos csökkenését.

Ez utóbbi szinte biztosan nem tér magához jövőre, és a járműiparban is visszafogott exportmegrendelés várható, miután az európai (főleg német, francia és olasz) gyárak visszafogták kibocsátásukat. Ezáltal a magyar feldolgozóipar 2013-as teljesítménye legfeljebb stagnálás közeli állapotban lehet, ami pedig azt jelentené, hogy a 2008-2009-es válság után, a 2012-2013-as évet is a recesszió fogja jellemezni az ágazatban - írja a Kopint-Tárki elemzésében.