Tavaszra lesz adósságrendezés

2012.12.06. 08:17 Módosítva: 2012.12.06. 08:18

Tavaszra meg kíván állapodni a kormány az érintett önkormányzatokkal a települések adóságának rendezéséről - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Egerben.

A folyamat keretében 1956 önkormányzat részesül teljes vagy részleges adósságrendezésben, ami az ország mintegy 9 millió lakóját érinti és 612 milliárd forintot tesz ki - közölte a miniszterelnök kereszténydemokrata helyettese, miután tárgyalt Eger polgármesterével a város adóssághelyzetéről.

Mindez azért vált szükségessé, mert a szocialista kormányzás nyolc éve alatt megötszöröződött az önkormányzatok adóssága és a helyzet már-már működésképtelenséggel fenyegetett - tette hozzá a politikus.

Elmondta: az 5 ezernél kisebb lélekszámú települések adósságát teljes egészében rendezi a kormány, míg az ennél népesebb városok esetében sávos adósságrendezést alkalmaznak. Vagyis annál kevesebb állami forrásból részesül egy önkormányzat, minél magasabb az iparűzésiadó-bevétele.

A fennmaradó 1200 önkormányzat nincs eladósodva, de ők sem járnak rosszul, hiszen a kormány a jövőben figyelembe veszi a források elosztásánál a felelős gazdálkodást - fűzte hozzá.

Eger adóssága felét engedhetik el

Egerről szólva hangsúlyozta, hogy a megyei városokkal összehasonlítva a hevesi megyeszékhely példája a felelős és mértéktartó gazdálkodásnak, amelyet értékel a kormányzat. Különösen impozáns a város teljesítménye annak függvényében, hogy egy hátrányos helyzetű régióban helyezkedik el.

A település adóssága 7 milliárd forint, amiben egy fillér működésre felvett hitel sincs, az összes pénz fejlesztésekre fordították.

Emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltáskor mind az ország, mind a magánszemélyek, mind az önkormányzatok adósságcsapdában vergődtek.

"Azóta a kormány az emberek segítségével a GDP arányos 82 százalékról 77 százalékra szorította vissza az államadósságot. A végtörlesztéssel és az árfolyamgáttal az embereknek nyújtott segítséget, most pedig egy nagy levegőt vett és az önkormányzatokat szabadította ki az adósságcsapdából" - mondta Semjén Zsolt.

Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) hozzátette, hogy a nagyobb települések várhatóan 40, 50, illetve 60 százalékos adósságkönnyítésben részesülhetnek.
Eger várhatóan az 50 százalékos sávban lesz - mondta a városvezető.