A költségvetés után jöhet az IMF

2012.12.07. 07:45

A 2013-as költségvetés elfogadása, ennek értékelése után folytatódhatnak a tárgyalások az IMF/EU-megállapodásról - mondta Varga Mihály egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter a Napi Gazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent interjúban Varga Mihály beszélt arról, hogy a korábbiakhoz képest kisebb az esély a siker elérésére, mivel nagyon megmerevedtek az álláspontok. A Valutaalap legfontosabb szempontja a növekedés, kevésbé figyeli a számokat, nem ragaszkodik ortodox módon például a 3 százalékos GDP arányos hiányhoz.

A miniszter szerint egyelőre a nemzetközi pénzpiacok likviditásbősége elegendő ahhoz, hogy a magyar állam finanszírozza magát. Varga Mihály úgy látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetésében tavasszal várható változás pozitívan hat a monetáris politikára, mert megnyílik a lehetőség arra, hogy a monetáris és a fiskális politika összecsiszolódjon, egymással összhangban legyen. Leszögezte: a jegybank mindig független volt, és ezt senki sem akarja sem korlátozni, sem csorbítani.

Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben lesz-e belőle MNB-elnök vagy pénzügyminiszter, Varga Mihály közölte: nem kapott ilyen felkéréseket, de a jegybankelnökséget felkérés esetén sem vállalná.  • Tippek
  • Betét