Miklós
5 °C
12 °C

Súlyos válságjelek a magyar iparban

2012.12.07. 09:33 Módosítva: 2012.12.07. 10:37

Idén októberben az előzetes adatok alapján az ipari termelés 1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a KSH pénteken. A munkanaphatástól megtisztított, valamint a szezonális és munkanaphatásoktól is megtisztított index még csúnyább értéket, egyaránt 3,8-3,8 százalékos csökkenést mutat. A szezonális és munkanaphatásokkal számított értékek alapján október az év messze legrosszabb napja volt: eddig 2,4 százalékos csökkenéssel az áprilisi volt a leggyengébb ipari teljesítményt hozó hónap.

A termelés az év első tíz hónapjában 0,9 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ilyen rossz időarányos értéket még egyszer sem mért a KSH, a stagnálás, illetve visszaesés ráadásul ötödik hónapja tart: júniusban 0,4, július-augusztusban 0,3-0,3 százalékos volt az ipar évkezdettől mért visszaesése, ami szeptemberben 0,8 százalékkal mutatta az eddigi legrosszabb éves értéket.

 

Az ipari termelés ilyen mértékű visszaesése meglepetésnek számít. A szeptemberi gyengécskébb teljesítmény után azt gondolhattuk, hogy abban a hónapban a kedvesebb munkanap okozta hatásról van szó, amit a külkereskedelmi adatok is alátámasztani látszottak – írja a Portfolio.hu.

Az azóta megjelent frissebb külkereskedelmi adat ezt tovább erősítette, hiszen az export 6,5 százalékkal volt magasabb októberben az egy évvel korábbi szintnél. Az ipari adatokon ez viszont nem tükröződik, látható, hogy az ipari termelés visszaesése nem naptárhatásnak, vagy szezonális hatásnak tudható be.

Igen kellemetlen meglepetés, hogy az előző hónaphoz képest 3,8%-kal zsugorodott az ipari termelés - mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az európai és hazai konjunktúramutatók novemberben már némi javulást mutatnak az októberi mélypontok után, így feltehetően átmeneti volt az igen gyenge októberi teljesítmény, azonban a következő hónapok továbbra is igen bizonytalanok, a külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani, ezzel szemben az új kapacitások részben ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Idén összességében kismértékben csökkenhet az ipari termelés, míg jövőre az Audi győri üzemének elindulásával és némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 4 körül növekedhet az ipar kibocsátása.