Veszélyesek a robotok a tőzsdén

2012.12.07. 08:25

Egy új amerikai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a számítógépes algoritmusok által vezérelt, nagy gyakoriságú kereskedés (HFT, High Frequency Trading) az átlagos befektetők által elérhető profitot jelentősen csökkenti,írja a Napi Gazdaság.

Az amerikai Árupiaci Határidős Kereskedési Bizottság (Commodity Futures Trading Comission - CFTC) vezető közgazdásza, Andrej Kirilenko friss tanulmánya szerint a HFT-t alkalmazó szereplők ügyletenként átlagosan 5,05 dollárnyi profittól fosztják meg a hagyományos módon befektetőket a leggyakrabban kereskedett határidős kontraktusok esetében - írta a The New York Times.

A bizottság egyelőre hivatalosan nem tette magáévá a tanulmány megállapításait, a lap szerint arra várnak, hogy más, párhuzamos vizsgálatok is hasonló eredményre jutnak-e. Mindenesetre Bart Chilton, a bizottság öt biztosának egyike úgy fogalmazott, kétségtelen jelek utalnak arra, hogy a HFT-t alkalmazó szereplők váltak az új közvetítőkké a pénzügyi piacokon a brókercégek helyett, s ennek megfelelően láthatóan lefölözik a közvetítői jutalékok egy jelentős részét.

A tanulmány megállapításai mindenesetre szembe mennek azzal az eddig hangoztatott amerikai kormányzati állásponttal, amely eddig kételkedett abban, hogy a HFT alkalmazói bármilyen nyereségtől is megfosztanák a befektetőket. A vizsgálat része annak az amerikai kezdeményezésnek, amely a pénzügyi piacokat veszélyeztető rendszerszintű kockázatokat akarja feltárni és csökkenteni.

Az amerikai Pénzügyi Stabilitást Felügyelő Bizottság (amelynek tagja a pénzügyminiszter és a Fed elnöke is) a lap szerint novemberi, zárt ülésén foglalkozott a tanulmány megállapításaival, azt azonban, hogy ezzel kapcsolatban valamilyen lépést készülnek-e tenni, egyelőre nem tudni. A programozott HFT kereskedés először a részvénypiacokon nyert teret magának, azonban egyre nagyobb mértékben befolyásolja egyéb termékek, kötvények és devizák kereskedését is - emlékeztet a lap.

Kirilenko szerint a jelenség meglehetősen veszélyes. A határidős piacokon történő kereskedés ugyanis elmondása szerint zéró összegű játék, s a HFT-kereskedők más szereplőktől veszik el a profitot. Ez pedig oda vezethet, hogy a többi befektető egyszerűen elhagyja a piacot, s ez destabilizálhatja a határidős piacokat.

A lap szerint a tanulmány muníciót adhat azoknak, akik a pénzügyi piacok szorosabb és szigorúbb szabályozását követelik az Egyesült Államokban. Ugyanakkor vannak olyan hangok is, amelyek szerint a tanulmánynak nem kell ekkora jelentőséget tulajdonítani.