Stefánia
0 °C
3 °C

Csődrekord és pénzkeresés

2012.12.09. 15:04

Hatalmas Mikulás-csomagot kaptak a héten a magyarok, ugyanis a héten benyújtották a 2013-as költségvetési törvényjavaslat utolsó módosításait, több száz milliárddal írják át a büdzsét. A kormánynak még saját stabilitási törvényéhez is hozzá kell nyúlnia ahhoz, hogy nagyobb lehessen a hiány, pedig a bevételi és kiadási fő számok átvariálásához már korábban átírták a szabályokat.

Jönnek a megszorítások, nagyobb lesz az állam tartaléka, több jön majd a közműadóból, de az alacsony fogyasztás miatt több adó is kevesebbet hozhat a korábban vártnál. Ennek ellenére nem vágnak nagyot a gyógyszerkasszán, de jövőre szinte csak a nyugdíjak nem változnak.

Az állam egyébként is keresi a pénzforrásokat, megadóztatnák például a Svájcban vezetett magyar bankszámlákat is, amiből százmilliárdokra számít a kormány. Emellett a kormány az E.On gáztározóinak megvásárlása után a stratégiai gáztározást is állami kézbe venné.

Százmilliárdos üzlet

Néhány éve 150 milliárdért építtettek biztonsági tárolót a Mollal, a cég azt tervezte, hogy évtizedek alatt a gáz árán keresztül szedi majd vissza a pénzét. Egyelőre kérdés, hogy az állam a Mol tározóját szeretné-e megvásárolni, vagy csak az üzletét nyúlná le, és kérdés az is, hogy mibe kerül majd mindez az adófizetőknek, de az biztos, hogy ez is százmilliárdos üzlet lenne.

Van olyan hely is, ahonnan tényleg jön be pénz: annyi pénz ugyanis, mint most, még soha nem fektettek külföldiek magyar állampapírokba. 5014 milliárd forintot fektettek be Magyarországon. Az állam új bankjának, az Eximbanknak is sikeres volt a kötvénykibocsátása. Félmilliárd dollárnyi papírt adtak el, 5,5 százalékos kamatra. A 10 százalékos gáz és villanyárcsökkentés azonban jelentős összegbe fog kerülni az államnak, januártól ugyanis ennyivel csökkennek az árak Lázár János javaslatára.

Elszállt a hiány

Pedig már most annyira elszállt az idei hiány, hogy az eredetileg tervezett éves cél 120 százalékánál tartunk. A tervezettnél 115 milliárddal nagyobb a deficit. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ennek ellenére a héten is elolvasott egy könyvet. Most igen tanulságos dolgokat írt egy rejtélyes világkormányról, és arról, hogy Kínában bezzeg az érdemeik szerint választják meg a vezetőket, a kínaiak pedig az interneten visszajelezhetnek a hatalomnak.

A gazdasági helyzet azonban nem sokat változott. A lakosság eladósodottsága megduplázódott az elmúlt hat évben, miközben az államadósság a másfélszeresére, az önkormányzatok adóssága pedig a háromszorosára nőtt. Cserébe a bankok és a tőke messziről elkerülik az országot, emiatt pedig elmarad a növekedés is.

Októberben váratlanul majdnem négy százalékkal esett vissza az ipari termelés, ami idén a legrosszabb adat. Súlyos válságban lehet a magyar ipar. A KSH adatai ráadásul azt mutatják, hogy maradunk is a recesszióban: a mezőgazdaság a 2010-es szinten van, miközben az építőiparnak és a pénzügyi szektor is borzasztó időszakon van túl. A Kopint-Tárki szerint a helyzet a feldolgozóiparban sem javul, alacsonyabb szinten vagyunk, mint a 2008-2009-es válság idején.

Nem tudni még

Több mindenről is vitatkoztak a kormányban a héten. Nem tudtak például megegyezni, mennyi legyen a megemelt minimálbér, mert a szakszervezetek több emelést kérnek. Faragnak még a két új kisadón, a kiván és a katán is.

A héten Magyarországon járt az Európai Központi Bank elnöke, aki a jegybank konferenciáján arról beszélt, hogy a folyamatos kamatcsökkentések miatt fennáll a leértékelés veszélye, pedig a sikerhez hitelesség kellene. Simor András jegybankelnök ezt annyival toldotta meg, hogy szerinte nem csak hitelesség, de bizalom is kell, alacsony infláció nélkül pedig nem tud egy ország növekedni. Mi pedig pont az ellenkező irányba tartunk.

Magyarabb üzletek

Legalább a CBA-k magyarabbak lesznek a felvidéken, miután egy mozgalom nyílt levélben kérte Baldauf Lászlót, hogy a franchise szlovákiai üzleteiben is  igyekezzenek magyarul kiírni a termékek nevét. Azt viszont még nem tudni, hol és hogyan lehet majd jövőre cigarettát vásárolni. Állítólag nagyválallkozók már most járják az országot és strómanokat keresnek a cigarettaboltok üzemeltetéséhez.

   48. heti záró  49. heti záró
 BUX  18 265 17 792
 OTP  4040 4010
 Mol  18 190  17 300
 Richter  35 515 36 180
 Magyar Telekom  391 374

Nemsokára Magyarországra jön az Amazon.com nevű óriási webáruház is. A hír már most feldobta a magyar online kiskereskedelmet, ugyanis a Tesco is bejelentette, hogy webáruházat indít. A magyar kiskereskedelemnek persze nem könnyű a dolga. Az egyik magyar sikertörténet, a Cserpes tulajdonosa inkább azt kérné az államtól, hogy hagyja békében dolgozni, és ne próbáljon meg segíteni rajta.

Megpróbálnak segíteni

Van, akin mégis megpróbálnak segíteni. Szerdán dönt a kormány a csődbe jutott húsipari cégek sorsáról, miután a héten kiderült, hogy csak a Kapuvári Hústól majdnem nyolcmilliárd forintot kérnének vissza a hitelezők. Nem csak a húsipari cégek vannak bajban, a héten a Dunaferr is úgy döntött, hogy bezárja meleghengerművét. Hamarosan már új állami felszámoló is alakul, hogy a stratégiai cégeket felszámolják. A felszámolás jó üzletnek tűnik. Idén csődrekord volt Magyarországon, összesen 23 500 felszámolást indítottak el az évben.

AZ IMF-fel pedig tovább húzzuk a tárgyalásokat. Varga Mihály szerint januárban jöhetnek vissza, de előbb a költségvetést kell lerendeznünk. Szerinte az EU és az IMF nem is a hiányt, hanem a növekedést nézi. Pedig Brüsszel pont most szólt, hogy nem tetszik nekik a hiánycsökkentés. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint viszont EU-konform a gazdaságpolitikánk.

Varga szerint viszont megspórolhatnánk pár milliárdot a megegyezéssel, de inkább mégsem, ha ezek után az történik, mint Görögországban, ahol autókat gyújtogattak a tüntetők. Ha már Görögország: hivatalossá vált a görögök csődje, miután szelektív nemtörlesztővé minősítette őket a Standard and Poor's hitelminősítő. Állítólag csak ideiglenesen.