Aranyat akar? Vásároljon hazait!

2012.12.10. 10:13 Módosítva: 2012.12.10. 10:55
Az árfolyam emelkedésével egyre népszerűbb az aranybefektetés Magyarországon. Kevesen tudják, hogy a külföldi tömbök mellett itthon is készül fizikai arany.

A mostani, újabb válságokkal fenyegető időszakban kiszámíthatatlan, mit hoz a jövő: a bizonytalan légkörben a gazdasági és pénzügyi kockázatok nőnek, így a pénz értékét megtakarításainkat állandó értékvesztés fenyegeti. Nehéz eldöntenünk, mit válasszunk, ha minél nagyobb biztonsággal akarunk befektetni, de úgy, hogy pénzünk szükség esetén könnyen és gyorsan mozgatható legyen. Ilyen helyzetekben mindig a nemesfém, mindenekelőtt az arany számított a legbiztosabb menedéknek – írja a Napi Gazdaság.

A nagy piacelemző cégek szakértői közül is egyre többen jósolják, hogy a befektetési célú arany ára ismét emelkedő trend előtt áll. Ennek oka elsősorban az, hogy továbbra is komoly bizonytalanságok jellemzik a világgazdasági folyamatokat és lényegében valamennyi fontos térségben kedvezőtlenül alakulnak a leglényegesebb makromutatók. Az eurózóna válsága elhúzódik, újabb országok kényszerülnek pénzügyi mentő csomagra, miközben a tartalékok kezdenek kimerülni, az unió gazdasága pedig legfeljebb stagnál, de a recesszió esélye is fennáll.

A pesszimista elemzők újabb mély válság, globális pénzügyi krach közeledését jósolják, de még az optimisták szerint is számos buktatón át vezethet az út a fellendülésig. Ilyen körülmények között kiszámíthatatlan a tőzsdei árfolyamok alakulása, igaz ez az érték- és az árutőzsdére egyaránt.

Akárcsak az elmúlt években, most is igaz a régi mondás: ha nehéz időkben biztosra akarsz menni, fektess aranyba. A nemesfém ára tavaly csúcsokat döntött, egészen 1900 dollárig kúszott fel unciánkénti (31 gramm) ára, ami így három év alatt a triplájára nőtt. A nagy megugrás után ez év elején korrekció következett be, az ár 1500 dollárig csökkent, majd némi kilengések után ősztől lassan ismét felfelé tart, és 1800 dollárnál is járt az árfolyam. Elemzők szerint ez a trend a bizonytalan környezet miatt várhatóan folytatódik.

Az arany előnye abban rejlik, hogy a biztonság és a likviditás aligha kérdéses, hiszen hosszú távon értékálló és a világon bárhol könnyen értékesíthető. A hozam a világpiaci árfolyam alakulásának függvénye, amit nálunk a forint és a dollár egymáshoz viszonyított mozgása is nagyban befolyásol. Az elmúlt egy évben, főként az európai pénzügyi válsággal összefüggésben, a dollár árfolyama mintegy 20 százalékkal emelkedett, és úgy tűnik, hogy ez a trend egyelőre nem áll meg. Érdemes lehet tehát tömbaranyat vásárolni, a forgalmazóknál többféle méret közül lehet választani. Az ezzel foglalkozó cégek döntő többsége online kereskedik, azaz a megfelelő honlapokra bejelentkezve az ügyfél tájékozódik és rögtön üzletet is tud kötni.

Ma már Magyarországon is egyre népszerűbb az arany mint a befektetési forma. Először a BÁV Aukciósház kezdte meg 2004 decemberében az 1944-ben gyakorlatilag megszűnt befektetési célú aranytömb-értékesítést. A Magyarországon forgalmazott befektetési arany tisztasága „négykilences”, azaz a tömbök színaranytartalma 999,9 ezrelék. A "négykilences", azaz 999,9 ezrelék tisztaságú aranytömböket többnyire külföldön, Svájcban és Ausztriában gyártják.

A befektetési arany 2004-es újbóli magyarországi megjelenésével azonban a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. is megjelent a piacon. Azóta is egyedüli gyártóként van jelen, és egyúttal forgalmazza is saját aranytömbjeit, illetve más hazai forgalmazó számára is gyárt aranytömböket. A londoni nemzetközi minősítést mindössze a mennyiségi korlátok miatt nem szerezte meg, mivel a Metal-Art éves termelési szintje jelenleg még nem éri el a 10 tonnát.