Tovább lehetne belépni az árfolyamgátba

2012.12.11. 08:32

Három hónappal, 2013. március 29-ig tolná ki az árfolyamgát igénybevételének lehetőségét az a törvénymódosító javaslat, amit Balázs József fideszes képviselő nyújtott be a 2013-as költségvetést megalapozó salátatörvényhez, írja a Napi Gazdaság.

A javaslat szerint a hosszabbítás szükségességét támasztja alá, hogy az előzetesen várt minimum 60 százalékos részvétellel szemben október végéig csak 93 ezren kérték, hogy fix árfolyamon törleszthessék devizahitelüket, ami a jogosult 489 ezer adós 20,7 százaléka. Az elmúlt napokban nemcsak a bankok és a Magyar Bankszövetség, hanem kormányzati képviselők, sőt maga a miniszterelnök is megszólalt, és az árfolyamgát II.-höz való csatlakozásra biztatta az ügyfeleket.

A bankokkal szembeni bizalmatlanságot azonban − miként azt Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank Zrt. vezérigazgatója, a bankszövetség ügyvezető alelnöke egy nyilatkozatában jelezte − olyan szintre fokozták, hogy az emberek már nem hisznek a pénzintézeteknek. A másik probléma, hogy a termék túlzottan bonyolult, sokan, kellő információ hiányában komolyan tartanak a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg terheitől.

A Napi Gazdaság információi szerint hetek óta tart a polémia arról, vajon növelné-e a jelentkezési kedvet a határidő meghosszabbítása. Az ellenérvek szerint azok, akik eddig hónapokon keresztül nem éltek a lehetőséggel, a jövőben sem jelentkeznének tömegével. A december végi záró időpont azért is fontos volt a bankok számára, hogy tisztán induljon a 2013-as év, a tervezésben ne kelljen ismételten bizonytalan tényezőkkel kalkulálniuk.