Milliárdos bírságot kapott a drogbárók kedvenc bankja

2012.12.12. 14:55

Az elmúlt évtizedben olyannyira kedveltté váltak a brit HSBC mexikói bankfiókjai a kábítószer-kereskedők körében, hogy a bank ügyfélablakaira méretezett dobozokban hordták be a bankba a mosni szándékozott pénzt,írja a portfolio.hu.

Az HSBC nagy tételben tette lehetővé a pénzmosást drogkartellek számára. 2006 és 2010 között a mexikói Sinaloa kartell és a kolumbiai Norte del Valle Cartel több mint 881 millió dollárt mozgatott meg az HSBC amerikai egységén keresztül - nyilatkozta Lanny Breuer, az amerikai igazságügyi minisztérium ügyészének képviselője. Hétfőn jelentették be, hogy a bank 1,9 milliárd dolláros bírság megfizetésébe egyezett bele a vádak miatt.

2008 februárjában a mexikói hatóságok már figyelmeztették az HSBC mexikói egységének vezérigazgatóját, hogy egy helyi vezető kábítószereskedő úgy utalt a bankra, mint olyan helyre, ahol pénzt lehet mosni. Az HSBC-nél olyan intenzíven folyt ez a tevékenység, hogy egyes napokon több százezer dollárt helyeztek el drogkereskedők az HSBC Mexicónál vezetett számlákon.

Az HSBC szóvivője az egyes tranzakciókról nem nyilatkozott, elismerte azonban a bank, hogy nem felelt meg jogilag a követelményeknek, és figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető jelzéseket. A drogkartellek számára végzett szolgáltatások mellett az Irán, Líbia, Szudán, Mianmar és Kuba elleni amerikai szankciókat is megszegte a bank.