Pál
-1 °C
5 °C

Nem tetszik az EU-nak a húsipar megmentése

2012.12.12. 08:00

Emlékeztetőnek nevezett figyelmezető levelet küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság (EB) mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatósága arra hivatkozva, hogy a sajtóból úgy értesült, a kabinet állami támogatást kíván nyújtani a Gyulai Húskombinátnak - írja a Magyar Nemzet szerdán.

A lapnak nyilatkozó Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára elmondta: meglepőnek találja Nathalie Sause-Vandevyver főigazgató érvelését, miszerint a magyar médiában olvasottak alapján fogalmazódtak meg a támogatással kapcsolatos aggályok.  Ugyanis egyetlen hír sem szólt arról, hogy a kormány konkrét pénzügyi támogatást akar nyújtani a társaságnak - tette hozzá.

Budai Gyula jelezte: az állam az uniós jogú keretek adta lehetőségeken belül kíván mindent megtenni a húsipari ágazatban dolgozók munkahelyeinek megmentéséért. A kabinet is tisztában van a csatlakozási szerződés arra vonatkozó kitételével, amely a bizottság engedélyéhez köti az esetleges támogatásnyújtást - tette hozzá az államtitkár.

Noha az EB illetékes főigazgatója sajtóhírekre hivatkozott, Budai Gyula azt gyanítja, hogy valaki "megint panaszkodott" a magyar kormányra az unióban - írja a lap. A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy várhatóan a kormány szerdai ülésén kerül napirendre a felszámolás alatt álló gyulai és kaposvári, illetve a hitelhiánnyal küzdő pápai húsipari cég megmentésének tervezete.