Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Tovább emelhetik a csekkadót

2012.12.12. 09:57

Ígéretet tett a kormány, hogy ha elmarad a pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevétel a várttól, megváltoztatja az illeték mértékét, derül ki abból a határozatból, amelyben a Költségvetési Tanács értékelte a 2013-as költségvetés számait, írja a portfolio.hu.

"A pénzügyi tranzakciós illeték teljesítésénél kockázatot jelent, hogy a tervezésnél számoltak ugyan a GDP 2011-2013-. közötti növekedéséből adódó többletbevétellel, viszont az új adók bevezetését általában követő forgalomcsökkenéssel nem. A negatív irányú kockázatokat ugyanakkor mérsékelheti, hogy a kormány évközi felülvizsgálatot és bevétel-elmaradás esetén az illeték mértékének változtatását ígérte. Megjegyzendő, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték államkincstári tranzakciókból származó része lényegében az államháztartás intézményeinek forrásait csökkenti. További kockázatot jelent, hogy mind a magánszektor, mind az államkincstár esetében a tervezett bevételi számok megalapozottsága nem elégséges" - fogalmaz az országgyűlés honlapján megjelent határozatában a Költségvetési Tanács.

Laptársunk emlékeztet, az országgyűlés először 2012 júliásban, majd novemberében döntött a 2013. január 1-jével bevezetésre kerülő tranzakciós illetékről. A november végén megjelent törvénymódosítás értelmében a pénzügyi tranzakciók 0,2 százalékos illetékterhet viselnek, amelynek maximuma fizetési műveletenként 6 ezer forint. Kivételt képez ez alól a fizetési számláról történő készpénzkifizetés, illetve a pénzfelvétel, amelynek a kulcsa 0,3 százalék, az illeték maximuma viszont szintén 6000 forint. A Költségvetési Tanács mostani határozata arról árulkodik: a kormány kész az illetékkulcs megemelésére, amennyiben a befolyó bevételek elmaradnak a várttól.

A bankszektornak jövőre az elfogadott törvények szerint 144 milliárd forintot kell befizetnie banki különadóként, amelyet bizonyos kedvezményektől eltekintve a 2012-eshez hasonló módon vetnek ki a hitelintézetekre. A tranzakciós illetéktől összesen 340 milliárd forintot vár a kormány, amelyből 260 milliárd forintot a bankok, 80 milliárd forintot pedig a Magyar Államkincstár fizethet be. A korábbi tervekkel ellentétben a Magyar Nemzeti Bankot nem terheli illetékfizetési kötelezettség.