Átszabnák a kamattámogatott lakáshitelt

2012.12.13. 07:31 Módosítva: 2012.12.13. 07:33

A vártnál lassabban pörög fel a támogatott lakáshitelek kereslete a programban részt vevő pénzintézeteknél − számoltak be tapasztalataikról az OTP Banknál a Napi szerint. Becsei András ügyvezető igazgató szerint a piacon leghamarabb induló pénzintézetnél is 500 alatt marad a szerződések száma, annak ellenére, hogy az igénylések 95 százalékát befogadja a bank. Mint ismert, a kormányzati tervek idén mintegy 4000 szerződéssel számoltak, ennek talán harmada lesz meg.

Rosszak a feltételek

Bár minden piaci szereplő előzetesen úgy nyilatkozott, hogy igazi felfutást a jövő évtől várnak a kamattámogatott konstrukciótól, az elmúlt hetek tapasztalatai alapján számos kérdésben már most látszik, hogy finomhangolható lenne a termék.

Becsei András a legfontosabbak között említette, hogy miután a terméket döntő részben − az OTP-nél 75 százalékban − használt lakás megvásárlására veszik fel, a bank szerint indokolt lenne a konstrukciót úgy megváltoztatni, hogy az eddigi 15 millió forint helyett maximum 20 milliós ingatlan megvásárlásához lehessen igényelni a maximum 6 millió forintos hitelt. A túl alacsony ingatlanértéknek köszönhető a szakember szerint az, hogy a konstrukció Budapesten és a nagyobb vidéki városokban nem keresett − a folyósított hitelek 58 százalékát egyéb vidéki településeken helyezte ki az OTP.

Kidobnák a nyilatkozatot

A nehéz helyzetbe került adósok esetében − a hátralékos adós lakásának megvételére vagy a kisebb lakásba költözés finanszírozására − a kamattámogatott konstrukciót csak idén december végéig lehet igénybe venni.

Javaslatuk szerint ezt mindenképp indokolt lenne kitolni legalább egy évvel. Megfontolandónak tartaná az OTP, ha nyugdíjasok is igényelhetnék a támogatott konstrukciót. A bank két, a szerződéskötések idején felmerülő problémát is orvosolna: eltörölnék a használt lakás vásárlásakor az eladói nyilatkozatot, amelyben a lakástulajdonos (a szerződéskötéskor aligha ellenőrizhető) kötelezettséget vállal arra, hogy 12 hónapon belül ingatlanvásárlásra költi a vételárat, illetve lehetővé tennék, hogy az adásvételi szerződés aláírása után a jelenlegi 30 helyett 60 napon belül lehessen beadni a hiteligényt.