Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Ennyibe kerül majd a nemzeti mobilfizetés

2012.12.13. 20:44

A kormány kihirdette a nemzeti mobil fizetési rendszer részletszabályait csütörtökön. A nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A Nemzeti Mobil Fizetési Rendszer (NFMR) a mobiltelefonos fizetési technológiát felhasználó egységes állami platformként fog működni, eleinte a parkolási közszolgáltatások és az autópálya-matricák elektronikus értékesítésében.

Minden közszolgáltató köteles lesz az országosan egységes rendszert igénybe venni, szolgáltatásainak mobil értékesítéséhez. A rendelet szerint a nemzeti mobil fizetési szervezet valamennyi ügyfél számára Magyarország egész területén azonos feltételekkel biztosítja a szolgáltatás értékesítését.

A kizárólagos állami tulajdonú Nemzeti Mobil Fizetési Zrt. a díjbevételeiből fedezi működési költségeit. Az ügyfél - az igénybe vett szolgáltatáson felül, a már működő rendszerekhez hasonlóan - díjat fizet. E díj mértéke - szolgáltatástól függően áfával együtt - 50-100 forint lesz. A várakozási (parkolási) közszolgáltatás értékesítése esetén tranzakciónként 50 forint, úthasználati jogosultság értékesítése esetén tranzakciónként 80 forint, közlekedési jegy értékesítése esetén tranzakciónként 50 forint a díj, míg az egyéb szolgáltatások esetén tranzakciónként 100 forint.

A jelenleg üzemelő rendszerek többsége az új állami platformra támaszkodva, annak viszonteladójaként működhet majd. Ezért továbbértékesítési díjat kell fizetnie, a díj alapja az ügyfél által fizetendő nettó díj 10 százaléka a parkolásnál, 5 százaléka az úthasználati jogosultság és a közlekedési jegy értékesítése esetén.